Увеличават пакета на профилактичните прегледи

  • 10 ноември 2023 14:51

  • 1564
  • 3
Увеличават пакета на профилактичните прегледи
© Булфото (архив)

Обмислят се повече профилактични изследвания и възможностите за мотивиране на хората да ходят на профилактични прегледи. Това каза заместник-министърът на здравеопазването Михаил Околийски.

Той участва във Втората национална конференция по ваксинопредотвратими заболявания, която се провежда в столичен хотел. По думите му предстоят нормативни промени, чрез които ще се разшири профилактичния пакет за пациентите. Средствата, по думите му, са предвидени и са заложени в бюджета на НЗОК за следващата година.

За първична извънболнична помощ и за специализирана извънболнична е предвидено сериозно увеличение на средствата, като целта е именно извършването на профилактика. Важно е те да се разходват рационално.

Д-р Гергана Николова: С антибиотици не се сваля температура

Пациентите трябва да са мотивирани да ходят на профилактичните си прегледи, добави доц. Околийски. По думите му трябва да се направи информационна кампания, но все още не са осигурени средства за подобна инициатива. Чрез санкции няма да мотивираме хората да направят профилактичния си преглед, каза още той и допълни, че трябва да се промени разбирането на хората за собственото им здраве и здравето на децата им.

Необходимо е да се оптимизират плащанията за болниците, вижда се, че има твърде много хоспитализации, като много голяма част от тях са излишни, каза още той. Според него в някои клинични пътеки може да се намали предвиденият болничен престой, някои дейности, които сега се извършват в болниците, може да бъдат изведени в амбулаторни условия, допълни доц. Околийски. За да се намали лечението, трябва много да се инвестира в превенцията и профилактиката, хоспитализациите не могат рязко да се намалят, добави той, цитиран от БТА.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1564 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.11.17 | 06:47

3
Фашист! Хората не са ви собственост!

2023.11.10 | 17:46

2
Мнозина страдат от диабет и дори не знаят, че са болни, но сега е напълно възможно да се предотврати диабет или да се излекува. Има уникално лекарство, което подхожда на всички и действа бързо, прочетете го сами------> min.lc/diabexin

2023.11.10 | 15:13

1
Хоpата вече могат да прeдотвpатят или излекуват диaбeтa само с едно лекаpство. Подходящо за всеки и дeйства бъpзо, пoмoгнeте на сe.бе си или на близкитe си това е лeкаpството----->> min.lc/diabexin

Добави коментар

Водещи новини