Здравният министър: Увеличението на заплатите в Спешна помощ никак не е малко

  • 21 август 2023 14:13

  • 1451
  • 2
Здравният министър: Увеличението на заплатите в Спешна помощ никак не е малко
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

В края на втория месец на министерството в страната сме постигнали увеличение на заплатите в Спешна помощ в порядъка на 22%, което никак не е малко. Това заяви на извънреден брифинг министърът на здравеопазването Христо ХинковХристо ХинковПроф. Христо Хинков е роден на 25 март 1953 г. в София. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на в отговор на протестиращите медици, предава Дарик.

И допълни, че този бюджет е спешен до края на тази година.

„И до момента не е ясно какво е представителството на този синдикат. В Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в здравеопазването са национално представените синдикати“, посочи проф. Хинков.

"От гледна точка на ситуацията в страната, от гледна точка на желанието ни да влезем в 3% дефицит - увеличението на заплатите никак не е малко", каза той.

"Най-лесно е да се иска и подава оставка, но най-трудно е да се разбере в дълбочина какъв е проблемът. А той е забатачен от много години и в никакъв случай не може да се реши за два месеца. Проблемът е свързан с това, че заплатите в тези важни сектори действително не са били обект на внимание на предишни ръководства", съобщи на брифинга Хинков.

Министърът изтъкна, че предложението на Синдикат „Защита“ е било представено на Тристранния съвет. Извършен е анализ на сумите, предложени от тях, който установява, че те надхвърлят предоставените 30 млн. лева допълнително от държавния бюджет. Освен това чрез така направеното разпределение, се създават диспропорции – увеличение с 330 лева на медицинските сестри и 600 лева на шофьорите, с 400 лева на лекарите и 500 лева на фелдшерите. Ето защо това предложение не е прието на заседанието на Отрасловия съвет.

„Тази есен се планират разговори по новия Колективен трудов договор, но за да има компенсирани промени за заплати, те трябва да се заложат сега“, посочи зам.-министър д-р Бойко Пенков. Той обяви, че гласуваното увеличение на заплатите ще запази баланса между отделните категории служители в спешните звена.

Служители на ЦСМП протестират днес с искане за увеличение на заплатите на шофьори на линейки с 600 лв.

Шофьорите на линейки искат увеличение на заплатите с 600 лв.

Протестиращите са възмутени от решението на Тристранния съвет, който определи възнаграждения за сектора с 22% увеличение.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1451 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.08.22 | 10:11

2
ами ето, не е малко, но както винаги, шоферите мир.из.ливи най-много грачат
xxx

2023.08.21 | 16:21

1
❤️Казвам се Паyлa, на 23 години съм) Амбициозен SЕХ модел 18+) Обичам да ме снимат гола) Моля, оценете снимките ми ➤ Ja.cat/id369032

Добави коментар

Водещи новини