Съборът на БЛС даде мандат за подписване на НРД 2023-2025 по конкретни параметри

  • 03 юни 2023 15:03

  • 957
  • 0
Съборът на БЛС даде мандат за подписване на НРД 2023-2025 по конкретни параметри
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

С 226  гласа „за“, 31 „против“ и 8 „въздържал се“ делегатите на 75-тия извънреден Събор на Българския лекарски съюз (БЛС) дадоха мандат на ръководството за подписване на Национален рамков договор (НРД) 2023-2025 при конкретно определени на Събора параметри, съобщиха от съсловната организация.

Сред новите моменти в текстовата част на проекта на НРД 2023-2025 са: да няма лимит в направленията, които личните лекари издават на диспансеризираните пациенти за специалист. Личните лекари няма да са длъжни да оповестяват на видно място личните си мобилни телефонни номера, но ще трябва да има посочен телефонен номер на лекарската практика,

По отношение на санкциите се предвижда те да не се кумулират при еднотипни нарушения. Освен това при първо нарушение се планира методическа подкрепа от Националната здравно осигурителна каса (НЗОК), а не глоба.

 Друга новост в текстовата част на новия договор е болниците да могат да „прехвърлят“ до 10 процента от леглата си от една клиника в друга от същия тип. Приемащ лекар в болница вече ще може да бъде и без специалност, а лекарите, които специализират, ще могат да извършват лечебни дейности като  изпълнител под надзор на специалист.

Делегатите на Събора бяха информирани за постигнатата принипна договореност с цел подпомагане на иновациите да има целенасочено финансиране по отношение на роботизираната хирургия.

БЛС решава по какви параметри да подпише новия Национален рамков договор с НЗОК

Валери Зайцев
957 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини