Д-р Маджаров: Очаквам да подпишем рамков договор със Здравната каса

  • 03 юни 2023 11:46

  • 773
  • 1
Д-р Маджаров: Очаквам да подпишем рамков договор със Здравната каса
©

Няма причина да няма нов Национален рамков договор, по-скоро ще има неприятни последици, ако не го подпишем. Това каза пред журналисти д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз (БЛС) преди началото на събора на съсловната организация в София, предаде БТА.

Делегатите ще обсъдят параметрите, при които ще бъде подписан новият рамков договор, и ще гласуват финансовия отчет на организацията за миналата година и актуализацията на бюджета на БЛС за 2023 година.

Новите предложения, които са договорени между БЛС и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и с които ще се запознаят делегатите на събора, са възможността при първо нарушение от един тип да няма санкция, а да се дава методично указание на лекаря. Няма да се кумулират санкциите и колегите няма да бъдат третирани като нарушители всеки път, каза Маджаров. От НЗОК приеха и предложението ни да има отделен бюджет и целенасочено финансиране на иновациите – роботизираната хирургия, която се извършва в болниците. Друга новост в текстовата част на новия договор, която ще бъде представена на събора, е болниците да могат да „прехвърлят“ до 10 процента от леглата си от една клиника в друга от същия тип.

БЛС решава по какви параметри да подпише новия Национален рамков договор с НЗОК

Личните лекари няма да са длъжни да оповестяват на видно място личните си мобилни телефонни номера, но ще трябва да има посочен телефонен номер на лекарската практика, каза още д-р Иван Маджаров. Пациентите на общопрактикуващите лекари, които имат договори с центрове за оказване на неотложна помощ, ще се обръщат към тях при нужда след 20:00 ч., припомни той.

Въпреки че нямаме финансови параметри поради липса на бюджет, ще предложим на събора да подпишем рамков договор при определени финансови параметри, които ще трябва да защитаваме, допълни д-р Маджаров. Ако това не се случи, в следващите 2-4 месеца няма да има рамков договор и колегите ще работят по стария документ, но лекарите в извънболничната помощ няма да могат да си получават парите, договорени още в края на миналата година.

По думите на д-р Маджаров преговорите, водени с НЗОК, досега са в конструктивен дух.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
773 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Емѝ...

2023.06.03 | 12:42

1
Знаете,, а и не крия че съм хомосексуалист и лгбт активист! Затова всеки ,който се гаври със мен във сайта ще пострада жестоко! Зад мен е Българския Хелзински Комитет и американското посолство!!!

Добави коментар

Водещи новини