Починалата в Ловеч родилка е била с тежки хронични заболявания

  • 21 юли 2012 16:07

  • 3828
  • 6
Починалата в Ловеч родилка е била с тежки хронични заболявания
©

Починалата 19-годишна родилка в ловешката болница по документи е била здрава, а всъщност с тежки хронични заболявания.

Това показват проверките, направени от Регионалната здравна инспекция в Ловеч, и резултатите от тройната съдебно-медицинска
експертиза.

За БТА директорът на ловешката многопрофилна болница д-р Тихомир Бенев съобщи, че според заключението на комисията, председателствана от доц. д-р Петко Лисаев от Медицинския университет в Плевен, лекарска грешка по време на извършеното секцио няма. Причината за смъртта на Мария Георгиева е обострена сърдечна недостатъчност на фона на тежки за нейната възраст патологични изменения, възпаление на белите дробове, както и бременността.

От експертизата става ясно още, че жената е била със силно увеличено сърце, два пъти над нормалното тегло, имало е данни за хронична сърдечна недостатъчност, увеличени черен дроб и далак, отток на белия дроб и мозъка, възпаление на горните дихателни пътища.

Въпреки тази тежка здравословна картина обаче направената  проверка от РЗИ показва, че в документацията от извънболничната помощ не са регистрирани тежки хронични заболявания на жената. Правени са профилактични прегледи, вписани са и допълнителни прегледи във връзка с нейни оплаквания, но според директорът на РЗИ - Ловеч, Цветолюба Генкова, няма нищо конкретно. Тя съобщи пред БТА, че Мария Георгиева е сменила двама общопрактикуващи лекари по време на бременността поради смяна на местоживеенето.

Втория обаче тя не е посещавала никога. Последните три месеца от бременността й е проследявала д-р Пенка Йорданова от Ловеч. Тогава е и регистрирана бременността й, преди това не е наблюдавана от специалист.

Сега предстои Изпълнителна агенция "Медицински одит" да разгледа резултатите от експертизата и документацията, събрана от РЗИ. След това окончателно ще се произнесе национален консултант по акушерство и гинекология.

За случая е сезирана и Окръжна прокуратура - Ловеч, води се досъдебно производство срещу неизвестен извършител.

Последвайте канала на

БТА
3828 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
ужас

2013.04.23 | 01:27

6
ДОКТОР И ПОЛИТИК ВИНОВНИ НИКОГА НЯМА ДА ИМА,ЖАЛКО ЗА НАРОДА НИ.....
анатоли

2012.07.26 | 17:35

5
лекарите вав ложешката болница са пални нека дарници срам нямат те са некадарници
Дън

2012.07.24 | 17:16

4
Направо кажете,че тя и преди това си е била умряла!Срам нямате!
pinx

2012.07.24 | 17:16

3
направо да и се чуди човек как е била въобще жива?
leek

2012.07.24 | 17:16

2
Дано,лекарите (некадърници) от тази болница умрат в страшни мъки!!!

2012.07.24 | 17:16

1
В Ловеч няма лекари! На мен отдавна ми съсипаха здравето!

Добави коментар

Водещи новини