Дефицитът на лекари може да забави документите на хората с увреждания

  • 27 януари 2023 08:23

  • 530
  • 1
Дефицитът на лекари може да забави документите на хората с увреждания
©
Слушай новината Слушай новината

Окончателно депутатите решиха да се променят условията за изчисляване на временната нетрудоспособност. Вече при издаването на ТЕЛК ще отчита всяко увреждане, не само водещото.

"Добрите новини са две - дори да има забавяне, ако пациентът е подал навреме своите документи за преосвидетелстване, той ще продължи да получава своята сума и другите социални придобивки, които има, до взимане на ново решение от комисията. Тъй като знаем, че има дефицит на лекари, е възможно и по тази причина да има забавяне. Важно е пациентите да знаят, че ако след това решението е с по-малък процент и по-малка сума подпомагане, пациентите няма да връщат разликата от сумата, тъй като не е по тяхна вина", каза Пенка Георгиева от пациентската организация "Заедно с теб" в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ втората добра новина е, че пациентите ще получават обезщетение не само за основното и най-тежкото заболяване, а допълнителни проценти за съпътстващите.

Здравният министър с подробности за промените в ТЕЛК-овете

"Тези промени са добри, за момента са удовлетворяващи. Тази наредба е подготвяна дълго време, участие са взели много неправителствени организации, взети са от Министерството на здравеопазването експертни становища. В момента нямаме забележки към нея и тя е наистина едно добро решение, удовлетворяващо пациентите. Наредбата се забави дълго, тъй като имаше леко неглижиране от страна на Министерството на здравеопазването. От много хора, включително и от пациентски организации, постъпиха сигнали, че преди вече действащата наредба им спират подпомагането", допълни Георгиева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя обърна внимание на това, че пациентите имат не само права, но и задължения.

"Те могат да одобрени със съответен процент и по документи, ако те са подготвени навреме и са предоставени в пълния си обем. Тогава освидетелстването може да стане и без присъствието на пациента, така се облекчава и комисията", подчерта Пенка Георгиева.

Попитана какво се случва със злоупотребите и когато има хора, които са освидетелствани, а всъщност не са в толкова тежко състояние, тя отговори: "Ако няма корупция в самата комисия, лекарите, които работят в ТЕЛК, са достатъчно компетентни и могат да уловят такива недоразумения. И преди имаше случай с човек, който е с очно заболяване 90%, а пък беше засечен да си кара колата."

А РЗИ ще уведомява писмено пациентите, че трябва да си съберат документите.

Десислава Станева
530 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Груева

2023.01.27 | 08:37

1
Чудесно.

Добави коментар

Водещи новини