Има ли черен пазар на кръв в България?

  • 09 юли 2012 15:23

  • 731
  • 1
Има ли черен пазар на кръв в България?
©

В България кръводаряването не е само хуманен акт, а и начин за преживяване. Навсякъде в страната, където липсва достатъчно количество в специализираните центрове, кръвта се превръща в стока, съобщава TV 7.

Според доц. Андрей Андреев, директор на Националния център по трансфузионна хематология, за 2011 г. в България са дарили кръв 165 255 души, което ни нарежда в средата на класациите. За да станете кръводарител, трябва да имате желание да дарите кръв, да сте навършили 18 г., да сте над 50 кг и да сте здрав, поясни той.

Най-често в клиниките отиват хора между 30 и 50 години, за да помогнат на близък болен, заяви доц. Андреев. Според Стефка Попова от Българската организация за доброволно кръводаряване, важно е всички, които могат да бъдат дарители, да разберат, че това е нещо нормално и естествено и да не търсят облага, защото това не е чистата форма на доброволно кръводаряване. Според нея, именно по този начин могат да се спрат порочните практики, свързани с черния пазар.

Доц. Андреев заяви, че не е важно само да бъдат наказвани хората, които продават кръв, а и тези, които я купуват, защото когато има търсене, има и предлагане. Хората трябва да имат повече доверие на "белите престилки", допълни той.

Не трябва да се забравя, че продавачите на кръв, като всеки търговец, прикриват някои от "дефектите" на стоката, а в България, както и навсякъде по света, не се правят пълни изследвания на кръвта.

Актуална информация за акции за кръводаряване, спешна нужда от кръв и новини, свързани с доброволното кръводаряване, можете да намерите на интернет страницата на Българската организация за доброволно кръводаряване www.bgblood.org или във Facebook- БОДК/BOVBD.

Последвайте канала на

731 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2012.07.11 | 22:33

1
"Не трябва да се забравя, че продавачите на кръв, като всеки търговец, прикриват някои от "дефектите" на стоката, а в България, както и навсякъде по света, не се правят пълни изследвания на кръвта." Ахъм значи кого трябва да накажем? Едните са в безизходица, защото някой близък се нуждае спешно, другите са гадове спекулиращи с този факт за пари, но все пак си дават кръвта, и дори ако това беше за без пари тя нямаше да стане по-чиста от инфекции нали? НЕ МОЖЕ ЛИ ПРОСТО ДА Я ИЗСЛЕДВАТЕ? деба тъпа държава...

Добави коментар

Водещи новини