Нов медикамент застрашава здравето на пациентите с бъбречна недостатъчност

  • 09 юли 2012 14:55

  • 1523
  • 0
Нов медикамент застрашава здравето на пациентите с бъбречна недостатъчност
©

Нов по-евтин медикамент, включен в позитивния лекарствен списък, застрашава здравето пациентите с хронична бъбречна недостатъчност. Това алармираха от Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания и специалисти нефролози.

1800 са пациентите, които са на преддиализно лечение, други близо 3000 са на диализа, съобщиха специалистите.

Досега част от тези пациенти са лекувани по преценка на медицински показатели с еритропоетини, които имат удължено действие, но сега тези медикаменти са включени в позитивния лекарствен списък под една и съща група с краткодействащите еритропоетини, които са по-евтини и по-слабо познати у нас.

Предвид законовата уредба НЗОК заплаща на сто процента само най-евтиния медикамент в групата и при тази ситуация ще се стигне до доплащане от страна на пациента, което не е посилно за всички, както и до забавяне на лечението, което може да бъде фатално, обясни проф. Емил Паскалев - началник на Клиниката по нефрология и трансплантация към УМБАЛ "Александровска".

Двата вида медикаменти не са взаимнозаменяеми, смяната на дълго- с краткодействащи препарати води до спад на хемоглобина под критичните стойности, сърдечно-съдови усложнения, по-честа хоспитализация и смъртност, обясни доц. Борис Богов - началник на клиниката по нефрология към болница "Александровска".

Медицинските специалисти настояват двата вида медикаменти да бъдат ясно разграничени в позитивния лекарствен списък в отделни групи, като лечението е по медицински показатели, а не да се налага по административен ред от страна на Комисията по цени и реимбурсация на база - най-ниска цена. Те заявиха, че имат подкрепата на ръководството на

Министерството на здравеопазването, но независимо от това комисията не взема под внимание тяхното мнение и търси краткосрочен финансов ефект, което застрашава здравето на пациентите и е прецедент в света.

Последвайте канала на

БТА
1523 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини