МЗ: От 1 август електронното направление за хоспитализация става задължително

  • 29 юли 2022 16:03

  • 703
  • 3
МЗ: От 1 август електронното направление за хоспитализация става задължително
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

От 1 август направлението за хоспитализация вече ще се издава електронно. На изпълнителите на медицинска помощ беше осигурена възможност да издават електронни направления за хоспитализация в тестова среда, а след това и реално – преди официалния старт на процеса, съобщават от здравното министерство.

Екипът на „Информационно обслужване“ АД оказа пълно съдействие на лечебните заведения и на софтуерните разработчици при въвеждането на е-хоспитализацията. В процеса се включиха всички клонове на дружеството в страната, като през първите дни на месец август специалисти от ИО ще присъстват и на място в самите лечебни заведения.

Д-р Васил Пандов: От 1 август започва издаването на електронни направления за хоспитализация

Към 28 юли издадените електронни направления за хоспитализация са над 44 хил., което показва, че лечебните заведения вече са синхронизирали медицинските си софтуери и имат натрупан опит в работата с електронното направление. Сред лечебните заведения, осъществили реални хоспитализации чрез електронни направления, са не само големи университетски болници и областни болници, а и такива в по-малки населени места като Айтос, Чирпан, Казанлък, Мездра, Ботевград, Етрополе, Дулово и др.

Въвеждането на електронната хоспитализация ще улесни както пациентите, които вече няма да бъдат преносители на хартиени документи, така и самите лечебни заведения, където регистрацията на пациент ще отнема секунди вместо досегашните средни 15 минути на пациент. Дигитален става целият процес от постъпването на пациента в лечебното заведение през диагностиката и лечението му до издаването на епикризата, като всички медицински документи ще бъдат част от съответното пациентско досие. Чрез Националната здравно-информационна система (НЗИС) в реално време ще може да се удостовери в кои болнични структури, колко пациенти, с какви диагнози и кога са постъпили, как са лекувани. НЗИС ще дава информация в реално време и за наличните свободни и заети легла не само на ниво лечебно заведение, но и на ниво клиника/ отделение.

До края на годината предстои още надграждане на пациентското досие с въвеждане на всички медицински документи от началото на текущата година; въвеждане на е-пациентски лист или достъп до досието на медицинските специалисти; обхващане на денталната помощ от страна на НЗИС; както и въвеждането на електронните протоколи за скъпоструващи лекарства.

Към 28 юли са издадени близо 19 млн. електронни направления за преглед, близо 8 млн. електронни рецепти, около 2 млн. електронни направления за лабораторни изследвания и близо 1,4 млн. направления за консултация.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
703 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Сестра

2022.07.29 | 16:55

1
Кога ще се увеличат заплатите на здравните специалисти в общинските болници
Сестра

2022.07.29 | 16:56

2
ДОКОГА САМО ЛЪЖИ
КАКВО ЛЪЖЕТЕ БЕ?!

2022.07.29 | 17:01

3
Още по-бавно става всичко и още по-сложно за мед.работници! Превърнахте ги в писари, нямат време да обърнат внимание на пациента от Вашите тъпотии!!!

Добави коментар

Водещи новини