Повече от половината аптеки нямат договор с НЗОК

  • 26 юни 2012 10:19

  • 649
  • 1
Повече от половината аптеки нямат договор с НЗОК
© Булфото

В 39 общини няма нито една аптека, която да е сключила договор с НЗОК. В около 105 общини няма аптеки с лекарства за редки заболявания и за ракови заболявания.

Това съобщи пред БНР председателят на Фармацевтичния съюз Мирослав Ненчев.

"В 60-70 общини няма инсулин. Нещата се зъдълбочават именно поради тази причина, че не могат да се плащат заплати и аптеките работят без никакви надценки. Ние години наред извършваме социалната функция на държавата", заяви Ненчев.

Само 52 процента от аптеките в страната имат договори с Националната здравно-осигурителна каса, а едва 25 на сто предлагат напълно реимбурсирани лекарства. Това констатира Комисията за защита на конкуренцията, която установи липсата на условия за стимулиране на дребните търговци.

"Здравното министерство трябва да пренасочи част от отстъпките, договорени с производителите, за компенсиране на фармацевтите. Това може да стане без потребителите да бъдат ощетени с по-високи цени", каза още Мирослав Ненчев.

"Фармацевтичният съюз от години алармира за този проблем и за голямо съжаление този проблем доведе до оголването на някои райони на страната. Въпрос на държавна политика е дали ще се намери баланс", заяви д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
649 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
пенсионер

2012.06.26 | 11:18

1
При толкова аптеки на квадратен метър - трябва да има общински аптеки с намалени цени да се продават лекарства, с цени както в другите страни вече- стига печалби от гърба ни!!!

Добави коментар

Водещи новини