Лекар от Пирогов: Тук се правят ненужни операции, за да се точат пари

  • 15 юни 2012 08:29

  • 1824
  • 2
Лекар от Пирогов: Тук се правят ненужни операции, за да се точат пари
©

Близо половин милион лева се източват всеки месец от клинични пътеки. Това разкрива лекар пред БТВ, който е пожелал анонимност. На месец Пирогов получава от държавата 3,5 млн. лв, но преразходът е 500 000 лв.

Най-честите измами са фиктивен прием и надписване на извършени дейности. Гледа се единствено как да се достигне по-висока брутна сума приход, твърди медикът. Най-много нарушения има в травматологичните и хирургичните клиники. Абсурдът е, че там пациенти се оперират без да имат нужда. Едно заболяване се прехвърля към друга клинична пътека, където финансирането е по-сериозно. Така месечно някои лекари си докарват между 8 000 и 15 000 лв. В специална заповед за допълнителното материално стимулирате подписана от ръководството на Пирогов са изброени процедури и клинични пътеки, където 40% от средствата се разпределят между персонала, твърди пред БТВ лекарят. Един пациент е бил приет в Пирогов със късан менискус.

Цената по тази пътека е 700 лв. По-късно обаче в документите е вписано, че боледува от гонартроза, чието лечение е по по-скъпа пътека за 2050 лв. Задължително условие при подобна диагноза е прилагането на рентгенова снимка и експертиза. Такива документи обаче липсват. Здравната каса или не желае да види тези нарушения или кадрите не могат да свършат това, убеден е лекарят.

Последвайте канала на

Novini.bg
1824 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2012.06.15 | 12:20

2
Барак Обама: Е може ли такова нещо.......
Баба Гица

2012.06.15 | 12:19

1
''Най-много нарушения има в травматологичните и хирургичните клиники. Абсурдът е, че там пациенти се оперират без да имат нужда.'' ?!?! Затвор за такива,заради вас кадърните лекари не могат да си вършат работата в БГ и избягаха в чужбина да работят като гледачи и мед.сестри !!!!!

Добави коментар

Водещи новини