СЗО: Дизеловите изпарения причиняват рак

  • 12 юни 2012 20:46

  • 2558
  • 1
СЗО: Дизеловите изпарения причиняват рак
©

Световната здравна организация алармира, че изпаренията от дизелови двигатели причиняват раково заболяване. За опасността е предупредил Центърът за изследвания на рака към организацията, откъдето са поискали да бъдат направени повече анализи, съобщава bTV.

Експертите все пак призоваха международната общност да се заеме с проблема в най-скоро време и да предприеме бързи мерки за ограничаване на дизеловите изпарения.

"Газовете от дизелови двигатели причиняват белодробен рак", обяви Кристофър Портие – председател на работна група към Международната агенция за изследвания на рака. По думите му, този тип изпарения са свързани и с рака на пикочния мехур.

СЗО отбелязва, че огромна част от световното население е изложено на изпарения от дизелови двигатели ежедневно, независимо дали става чрез работното им място или чрез атмосферния въздух и това трябва да се промени незабавно.

Съобщението вероятно ще предизвика объркване сред автомобилостроителите. СЗО вече премести изгорелите дизелови газове от група 2А на вероятните канцерогени в група 1 на субстанциите, които категорично имат връзка с раковите заболявания.

Решението е взето на едноседмична среща на независими експерти в Лион, Франция, обсъдили най-новите научни доказателства за раковия потенциал на изгорелите газове от дизелово и бензиново гориво.

2558 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2012.06.13 | 21:09

1
купувайте си дизеляци. в бг ,дори правят облаци

Добави коментар

Водещи новини