БЛС: Повече средства за доболничната помощ през следващата година

  • 10 декември 2021 19:12

  • 718
  • 0
БЛС: Повече средства за доболничната помощ през следващата година
© bulphoto (архив)

Повече средства за доболничната помощ през следващата година и по-високи цени на клиничните пътеки съобразно инфлацията - това са част от параметрите, които ще предложи да залегнат в Анекса към Националния рамков договор за медицинските дейности Българският лекарски съюз.

Ръководството на съсловната организация получи мандат да преговаря по Анекса от делегатите на 73-тия извънреден събор, който се проведе в Пловдив.

С този Анекс към Националния рамков договор трябва да се даде наистина начало на политики в здравеопазването, а проблемите са тези, с които пациентите се сблъскват всеки ден, подчерта пред БНР председателят на съсловната организация д-р Иван Маджаров.   

Шефът на Лекарския съюз разкри какво наказание грози д-р Мангъров

"Трябва да дадем превес на извънболничната помощ, да освободим достатъчно брой изследвания за пациентите, за да не се чудят и влизат в болниците по няколко дни да лежат само, за да му се направи скенер или да бъде изследван за друго заболяване. Трябва да дадем добри цени на интензивните грижи, трябва да дадем добри цени на всички дейности, които са еднодневни в болниците, за да не се налага да влизат по пътеки и същевременно да има един баланс в цените на останалите клинични пътеки", подчерта Маджаров.

А за постигането на този баланс е използван и Британският модел на определяне на цена на клиничните пътеки.

„Смятаме, че целите ни са постижими, защото са заложени 700 милиона лева повече в бюджета на Здравната касата за 2022 година. Остава да убедим партньорите си, че имаме един и същи поглед върху нещата и гледаме в една и съща посока“, допълни председателят на БЛС.   

Мая Йорданова
718 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини