Личните лекари ще изписват безплатни лекарства за COVID-19

  • 22 октомври 2021 10:00

  • 1297
  • 2
© Novini.bg

Днес решихме, че разрешаваме на общопрактикуващите лекари да изписват безплатни рецепти за ковид болните. Те ще могат да получат рецепта както от ковид зоната, така и от общопрактикуващите лекари. Така ще подобрим лечението на ковид болните. Рецептите ще се получават електронно. Това заяви заместник-министърът на здравеопазването Александър Златанов на брифинг след заседание на Надзорния съвет на НЗОК.

По думите му пандемията се разраства и се чуват гласове от общопрактикуващи лекари, които смятат, че това ще подпомогне общия процес. Второто взето решение касае преразпределението на средства от лечебните заведения. Дейността им ще се укрепи като финансово се подпомогнат.

Проф. Петко Салчев даде подробности за методиката и реда, по които тези средства ще се преразпределят: „На предишното заседание на Надзорния съвет бяха преразпределени месечните стойности до края на годината на всички заведения. 688 млн. са разпределени на болничните заведения. 51 млн. трябва да се изплатят още. Вчера подписах плащания за 190 млн.“. Като условия за болниците постави да имат поне 20% ковид болни, за да получат доплащането.

Шефът на НЗОК: Предлагаме и общопрактикуващите лекари да издават рецепти за безплатни лекарства за болните с COVID

Директорът на НЗОК съобщи, че ако има останали средства също по решение на Надзорния съвет ще бъдат разпределени до края на годината. Средно 39 млн. на месец ще бъдат разпределени на месец на територията на страната.

„Средства ще се преразпределят само срещу реално поети ангажименти. За всеки лев, който ще бъде преразпределен, ще искаме строг отчет и ясни правила“, категоричен беше Златанов.

Проф. Салчев уточни, че лекарите на първа линия за октомври ще получат 1200 лв. Този месец обаче ще получат 1000 лв. „При ниска заболеваемост парите намаляват, а при висока се увеличават“, поясни Златанов. Все още не е обмислено допълнително възнаграждение за фармацевтите.

Периодът, за който се очаква мерките да дадат резултат, е 14-дневен: „Ако не дадат резултат, ще предприемем още по-сериозни мерки“.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
1297 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Котарак

2021.10.22 | 12:34

2
Брей, добрите новини не спират да валят! Безплатни лекарства, помощи за фирмите за сметките за ток, корабът Вера Су ще го извадят тия дни, на изборите ще спечелим 121 гласа, инфлацията е овладяна на 3-4%, парно ще има. Въобще, радостен и щастлив живот ни чака в следващите месеци.

2021.10.22 | 10:20

1
Ама то нали няма лечение ве

Добави коментар

Водещи новини