НЗОК отпуска 16 млн. лв. допълнителни средства за болниците

  • 29 май 2012 19:53

  • 535
  • 0
НЗОК отпуска 16 млн. лв. допълнителни средства за болниците
©

Допълнителни 16 млн. лв. ще отпусне здравната каса на болниците. Това каза шефът на НЗОК Пламен Цеков, който днес се срещна с директори на болници от Пловдивска област. Цитираната сума е само за работа по клинични пътеки.

Парите ще бъдат разпределени пропорционално, спрямо първоначално заложените средства. Допълнителни средства ще бъдат отпуснати на болниците и за дейности, свързани с хемодиализа и онкология.

Разпределението се прави във връзка с преразхода от 9 000 000 лв., който болничните заведения реализираха през първото тримесечие на годината. По предварителни данни тенденцията за преразход се запазва и през второто тримесечие. Очаква се с допълнителните средства болниците да покрият голяма част от надлимитната си дейност.

Преди две седмици стана ясно, че за първото тримесечие на годината НЗОК има излишък от 32 млн. лева. За същия период почти всички лечебни заведения бяха превишили предварително определените им бюджети, като според директора на касата притеснителното е, че преразходът идва предимно от нови дейности. Тоест, с разкриването на ново отделение или болница пациентите се увеличават вместо да се преразпределят между съществуващите.

По време на срещата д-р Цеков запозна присъстващите с идеята от следващата година НЗОК да не определя бюджети за всяко лечебно заведение, а общ бюджет за отделните области. Причината за предложената промяна е бюджетът на институцията да се изразходва максимално ефективно в условията на реална конкуренция между лечебните заведения.

Поет беше ангажиментът по време на преговорите за Национален рамков договор за 2013 година НЗОК, заедно с Българския лекарски съюз, да работи за отстраняването на някои негативните практики, които в момента затрудняват работата на лекарите.

На срещата стана ясно още, че НЗОК предвижда да бъде въведена система, чрез която до третия час от приема на пациент в определено лечебно заведение във финансовата институция ще постъпват данни за него. Така чрез информационната система на НЗОК ще може да се проследява потокът от пациенти по области.

Последвайте канала на

535 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини