Проф. Петко Салчев: НЗОК има достатъчно средства, няма да спрем плащанията

  • 27 август 2021 09:03

  • 811
  • 0
Проф. Петко Салчев: НЗОК има достатъчно средства, няма да спрем плащанията
© Кадър БНТ

Направени са разчети и НЗОК има достатъчно средства да плати за амбулаторното лечение на пациенти с леки и средни симптоми на коронавирус. Тук се включват освен прегледи и различните видове изследвания. Това заяви в сутрешния блок на "Денят започва" по БНТ проф. Петко Салчев – управител на НЗОК.

"При разчетите искахме допълнително около 25 млн. за изследванията, които ще бъдат правени, заделени са 5 млн. за колегите в първичната помощ, 5 млн. в специализираната извънболнична помощ. Средствата ще бъдат достатъчни и смятам, че касата и от миналата година, и тази година не е спряла да се разплаща със своите договорени партньори. Има достатъчно средства и искам да успокоя, че ние няма да спрем плащанията", каза Салчев.

Шефът на НЗОК: Не е нормално с едно разрешение да правиш много болници

Той уточни, че за да се дадат безплатни лекарства на болните от коронавирус на амбулаторно лечение, пациентът задължително трябва да посети лекар. Трябва да бъде прегледан, да му бъдат направени изследванията и по електронен път ще му бъде изписана рецепта, и ще му се предоставят лекарства. Вече лекарят няма да дава информация по телефона, както досега.

Проф. Петко Салчев каза още, че НЗОК се разплаща и вчера е пуснал средства от т.нар. "неблагоприятни условия" към болниците и извънболничната помощ. Всичко е изплатено, увери Салчев.

Кацаров: Вълната на COVID-19 дойде по-рано, няма да е по-голяма от очакваното

Управителят на НЗОК отрече да има злоупотреби със средства на касата в ковид кризата.

"Ние заплащаме дейност, която е извършена. Там, където виждаме, че не е извършена дейността, не я заплащаме" , допълни Салчев.

Последвайте канала на

Весела Найденова
811 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини