Да те имунизират срещу 40 лв.!

  • 18 август 2021 07:58

  • 11987
  • 5
Да те имунизират срещу  40 лв.!
© Pixabay

Да те имунизират срещу сумата от 40 лева.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28819

Това се случило на семейство от София.

Двойката потърсила услугите на общопрактикуващ лекар, който поставил ваксината, но след това поискал такса от 20 лева на човек.

Преди няколко месеца Анета Димитрова и партньорът ѝ - белгиец по народност, решават да инвестират в собствено бистро. Заради бизнеса и честите пътувания в чужбина решават да се ваксинират при първа възможност.

„Тъй като не разполагаме с много време, избрахме най-близкото до нас място и това е здравният център под нашия блок”, каза пред Нова телевизия  Димитрова.

След като се информират, че там има общопрактикуващ лекар, който може да им постави еднодозова ваксина, Анета и Франсис си запазват час.

„В уречения ден отидохме да се ваксинираме. Знаем, че ваксините са безплатни и отидохме, без да имаме финансова подготовка, без да имаме пари в себе си. Направихме ваксините, сертификатите веднага излязоха”, разказа още тя.

За да си ги получат обаче, твърди Анета, д-р Мариан Недев им заявява, че трябва да заплатят сумата от 40 лева - по 20 на човек. „Отговорът беше, че ваксината е безплатна, но се заплаща манипулацията”, добави Анета.

След като носи парите тя, получава сертификатите. По нейно настояване получава и касова бележка - за извършени медицински услуги. Да застане пред камерата ни д-р Недев отказа. В телефонен разговор обаче обясни, че таксата била за прегледа, който се прави преди всяка ваксинация.

„Всяко едно нещо има остойностяване в медицинската професия. Прегледът не влиза в цената на ваксината. Тя е платена от Здравна каса чрез министерството, но това не покрива прегледа на частни пациенти”, коментира д-р Мариан Недев.

След запитване на Нова телевизия от Министерство на здравеопазването заявиха, че в нито една ситуация „гражданите не бива да бъдат таксувани за поставяне на ваксина срещу  COVID-19”.  След подаден сигнал до омбудсмана, беше сигнализирана и Здравната каса.

Пак ръст на заразените - 1405 са новите случаи на COVID-19 за денонощието

„Цялата манипулация и процедура около поставянето на ваксината е така регламентирана, че тя да бъда безплатна за хората. Това не е преглед по смисъла на медицинския преглед. Дори и един такъв случай да е налице, е редно да бъде взето отношение и да бъдат наложени санкции”, категоричен е общественият защитник.

По-рано през годината заради друга вратичка в закона, разпечатването на сертификати срещу заплащане се превърна в масова практика. По искане на омбудсмана Националната здравноосигурителна каса поправи този пропуск. Случаите, в които лечебни заведения и общопрактикуващи лекари искаха такса за издаване на сертификат, бяха дадени за проверка.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28819

Повече за Коронавирус

corona
Десислава Станева
11987 5

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 5

Добави коментар
колега

2021.08.18 | 11:59

5
Майсторът веднага си таксува фугирането, а плочки и лепило са мои. Ваксината е безплатна, ами сами да си я сложат. Щом се искат умения на лекар, те нищо ли не струват, хаха?!
.

2021.08.18 | 09:25

3
А аз си помислих, че той им ги е дал :D

2021.08.18 | 10:52

4
чекай доктор да ти даде нещо

2021.08.18 | 08:20

1
Важното е да са живи и здрави, а те вече са и безсмъртни така че супер

2021.08.18 | 09:12

2
Глупости пишеш, безсмъртни били?

Добави коментар

Водещи новини