Лекарска грешка констатира проверка в Спешна помощ

  • 17 май 2012 17:51

  • 1221
  • 2
Лекарска грешка констатира проверка в Спешна помощ
© Булфото

Разкрития по случая с поредната лекарска грешка - 52-годишната жена, която почина в линейка на път от Своге до София, не е била придружавана от дежурния лекар.

Това съобщи здравният министър Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право,, която разпореди проверка в „Спешна медицинска помощ – Област София” след инцидента.

По думите на Атанасова проверката е констатирала, че дежурният медик е подценил критичното състояние на болната. Препоръчва се дисциплинарно наказание.

Състоянието на жената се влошило след претърпяна оперативна интервенция. Близките й извикали линейка, която тръгнала 10 минути след позвъняването на телефон 112, а пристигнала 20 минути по-късно.

Първоначално пациентката била транспортирана във филиала в Своге. Трябвало да бъде хоспитализирана в столицата, но починала на път за София, обясни пред журналисти в събота началникът на „Спешна медицинска помощ” д-р Ивелина Георгиева.

Ще бъдат наложени дисциплинарни наказания в Центъра за спешна медицинска помощ-София област по случая със смъртта на 54-годишната жена от Своге, която почина в линейка по време на транспортирането й за София на 12 май тази година. Това заяви министърът на здравеопазването Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право,, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Извършената проверка на Министерство на здравеопазването е показала, че лекарят е подценил опасността от влошаване на състоянието на пациента и не е бил при пациента по време на транспортирането. В резултат на това той не е извършил клинично динамично наблюдение и не е провел своевременно необходимите лечебни и реанимационни дейности за овладяване на острото и внезапно настъпило критично състояние. Министър Атанасова посочи също, че санитарният автомобил, с който е извършен транспортът, не е бил окомплектован с медицинската апаратура, съгласно Наредба 45 за утвърждаване на медицински стандарт в спешната медицина.

Въпреки наличието на такава годна и работеща медицинска апаратура във филиала за Спешна медицинска помощ, на адреса на повикването е изпратена неокомплектована линейка. Проверяващата комисия е препоръчала на ръководството на Центъра за Спешна медицинска помощ София-област да предприеме дисциплинарно производство за наказване на виновните лица за неизпълнение на служебните задължения в съответствие с Кодекса на труда.

Министерство на здравеопазването ще изпрати писмо до всички центрове за спешна медицинска помощ в страната, с което изисква строго да се спазват съществуващите изисквания за проверка на апаратурата в линейките и поведението на работещите екипи. Центровете ще контролират пациентите задължително да бъдат придружавани при транспортирането, заяви министър Атанасова и подчерта, че лично ще поиска обяснение по случая от директора на Центъра за спешна медицинска помощ - София-област.

Последвайте канала на

1221 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2012.05.25 | 14:26

2
Такъв смешен и некомпетентен министър никога не сме имали,а е много важно министъра да разбира от здравеопазване,защото е много лесно да се обвиняват колеги за тази или онази смърт и в същото време да подписваш закупуването на остарели,ненужни и не вършещи работа неща.Как може да накажеш лекар за това,че е загубил пациент с нелечимо заболяване.Закон за евтаназията ли?Какво говорите.Т.нар. ни общество се състои от невероятен сбиротък от идиоти плод на разюздано вакханално кръвосмешение и винаги е страшно когато начело на идиотите стои някои дегенерат като ББ дал власт на дегенерати с нищо не заслужили това.
потресен българин

2012.05.21 | 20:14

1
Смешна работа,тази комисия и тази министъка ще понесат ли отговорност за това че не вдигат 100%заплатите за да има екипи,за това че филиалите имат само по една линейка и ако е на повикване следващото няма как да бъде изпълнено и човек може да умре,за това че тези линейки друсат като каруца,защо не се купуват линейки 4x4 Фолксваген с допълнителна амортизация,за да направи каквото и да било доктора линейката трябва да спре защото в тези дупки пациента подскача като пружина в таван,за това че не е правено ремонт на филиали от 20 години,за това че не се доставя апаратура една за филиала и отделна за линейката,за това че от дупките по пътя апаратурата трябва да е бронирана за да издържи,защо тази болна не е била в болница и ако беше какви са начините за да я спасят ако изобщо е възможно и накрая ако е бил отзад доктора какво да направи когато такива пациенти не се реанимират -има моменти когато сме безсилни пред Господ???изобщо за всичко това има ли дисциплинарно наказани комисии в Министерството???

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини