Подобрява се състоянието на бременната варненка с двата инсулта

  • 17 май 2012 15:47

  • 796
  • 1
Подобрява се състоянието на бременната варненка с двата инсулта
©

27-годишната Станислава Христова, която бе оперирана на 7 май, се подобрява след критичния следоперативен период.

Бащата на момичето Красимир Димитров каза пред Дарик, че близките още не са я посещавали, но информацията, която ежедневно получават от лекарите, е за стабилно състояние на организма й. Станислава вече говори, макар и малко, каза още баща й. Тя дори направила забележка за името си на лекуващ я лекар, който умишлено я нарекъл Станимира, за да тества реакцията й.

"Благодаря на Бога, на лекарите и на вас, медиите!", казва още бащата, който е все по-обнадежден за бъдещето на дъщеря си и неродената си внучка.

Пациентката е със стабилна хемодинамика, контактна е и най-важното - поддържа нормална температура, съобщи за Дарик доц. Жанета Георгиева, директор на УМБАЛ "Св. Марина", в реанимацията на която е бременната варненка.

Станислава Христова изпадна в кома на 29 април след два мозъчни кръвоизлива, получени в рамките на 20 дни. След първия си инсулт тя очакваше помощ от държавата, за да бъде финансово обезпечена интервенционална намеса в мозъка. Операцията струва между 20 000 и 30 000 лева и все още не се поема от Здравната каса. Смяташе се, че в България няма специалист, който да извърши сложната интервенция. Създаденият медиен шум по случая „Станислава" накара властите да обърнат внимание на бременната жена и се стигна до личната намеса на здравния министър Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право,, която разреши финансирането на операцията. След броени дни се оказа, че в страната ни има и специалист, който да я извърши, и не се налага да бъде викан европейски хирург. На 7 май екип от Военномедицинска академия, воден от д-р Мирослав Лилов, извърши успешно ендоваскуларно лечение на аневризма, благодарение на което в момента пациентката е в стабилизирано състояние и контактна. Тя излезе от кома само 12 часа след операцията, извършена от д-р Лилов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
796 1

Коментари 1

Добави коментар
Мария

2012.05.21 | 19:26

1
Браво, всичко хубаво пожелавам на Станислава и семейството й, да роди здраво бебе и да му се радва. Браво и на доктор Лилов, да е жив и здрав, и все така да помага на хората. Такива лекари са гордост за нашата страна.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини