Отново сме на дъното здравеопазването в Европа

  • 15 май 2012 14:34

  • 550
  • 0
Отново сме на дъното здравеопазването в Европа
©

Качеството на българското здравеопазване отново се оказа недостатъчно, така че страната ни да се оттласне от дъното на класация, включваща европейските страни.

България заема предпоследното място в ранг листата на държавите с най-добра здравна система, показва Европейският здравен потребителски индекс за 2012 г.

Класацията, която се изготвя от 2005 г. насам от шведската организация „Център за потребителско здраве”, бе представена в Брюксел. Според подредбата с най-добро здравеопазване разполага Холандия (885 точки от 1000 възможни), следвана от Дания, Исландия, Люксембург и Белгия.

България набира едва 456 точки, като след нея се нарежда единствено Сърбия с 451 точки. Непосредствено преди страната ни са класирани Румъния, Латвия, Македония и Албания.

„Ако трябва да бъдем честни, не е правилно да сравняваме България с богатите страни-членки на ЕС. По-адекватно би било сравнението със съседни страни като Румъния или Сърбия. Това, което ме притеснява е, че след пет години членство в ЕС България все още се представя много зле”, коментира резултатите на страната ни д-р Арне Бьорнберг, директор на „Центъра за потребителско здраве”, информира БТВ.

По думите му у нас не са добре уредени дори елементарни услуги като ваксинирането на бебета. „На българите им липсват голяма част от съвременните лекарства. Корупцията и неравнопоставеността са очевидни проблеми в здравеопазването”, допълва експертът.

Общо подобрение, но с предупредителен знак

Създателите на класацията правят извода, че се наблюдава цялостно подобряване на здравеопазването в Европа. Това е похвално в условията на икономическа криза и орязани национални бюджети, коментират от шведската организация.

Здравните експерти определят обаче и три притеснителни области: тенденция за увеличаване времето на чакане за скъпи операции в най-засегнатите от икономическата криза държави; увеличен дял на нерегламентираните плащания за значителен брой лечения; влошаване на достъпа до нови видове лекарства.

Европейският здравен потребителски индекс според Световната здравна организация е един от стандартите за измерване на здравеопазването в Европа. В проучването за 2012 г. се извършва класация на 34 отделни здравни системи по 42 показателя.

Последвайте канала на

Десислава Станева
550 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини