Слагат лимит на диагнозите за болниците

  • 09 май 2012 21:51

  • 1894
  • 3
Слагат лимит на диагнозите за болниците
©

Лимити на диагнозите, които ще лекуват болниците и за които ще плаща здравната каса, ще бъдат въведени от следващата година. Това предвижда нова схема за финансиране на лечебните заведения от 2013-а, която се обсъжда в момента в НЗОК, съобщи шефът й д-р Пламен Цеков.

Занапред няма да се плаща за преминал болен по клинична пътека, а по брой диагнози. Предварително районните каси ще проверяват какъв вид и брой заболявания са лекувани в дадена болница в предходния месец и на тази база ще им превежда пари за приблизително същия вид и брой заболявания за следващия месец, разясни механизма д-р Цеков.

Сега на болниците се плаща също на базата на лекувани болни от предходните тридесет дни, но не по конкретни диагнози, а като брой преминали пациенти по видове клинични пътеки. Разликата е в това, че по т.нар. клинични пътеки се лекува само основното заболяване, с което е приет пациентът, но не и за съпътстващите болежки, които са се обострили и е трябвало да бъдат лекувани, докато той е бил хоспитализиран. По подобен начин се осъществява и финансирането по т.нар. диагностично свързани групи, които се предвижда да бъдат въведени след няколко години и у нас, припомниха експерти.

Д-р Цеков увери, че независимо от лимитите, лечебните заведения няма да връщат болни заради надхвърлена бройка диагнози, тъй като се предвижда и възможността превишените бройки да се компенсират със средства. По думите му са необходими правила и критерии, по които да се преценява доколко една болница е ефективна.

Сега имаме много повече болнични легла, отколкото са ни необходими. Само в София излишните са 2500. От общо 9000 са ни необходими не повече от 6500, подчерта още управителят на НЗОК д-р Цеков.

Няма да закриваме болници, но конкуренцията ще ги принуди след година и половина някои от тях да преразгледат дейността си, добави той. Дотогава касата щяла да изготви нов надежден механизъм, по който да прави подбор с кои лечебни заведения да сключва договор и с кои не. Сега такива ограничения няма. Към момента НЗОК има сключени договори с 460 болници в страната.

„Парите за болнична помощ са недостатъчни. Българският лекарски съюз настоява здравната карта да съдържа текст, според който лечебно заведение да се разкрива след съгласие на регионалната лекарска комисия”, каза пък председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов и подчерта, че сега такова изискване няма.

Последвайте канала на

Novini.bg
1894 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Да го духат бедните !

2012.05.10 | 18:25

3
И това ли е здравната реформа ? Това ще бъде като с направленията - НЯМААА !!! Но този път ще затварят болници ! Много пъти съм задавал един въпрос който винаги е оставал без отговор , а той става все по-актуален, и пак ще го задам - някой може ли да ми даде една единствена причина да си плащам осигуровките !?
kkk2

2012.05.10 | 18:24

1
Подкрепям на 100%. Плащаме за да осигуряваме циганите. Ебати държавата, ебати политиците(всички без изключения) и ебати народа(как може още да не сме ги обесели на площада за назидание)!
...

2012.05.10 | 18:25

2
Д-р Цеков увери, че независимо от лимитите, лечебните заведения няма да връщат болни заради надхвърлена бройка диагнози Няма да връщат мангалите но българите, които издържат болниците естествено че ще ги връщат.

Добави коментар

Водещи новини