Транспортната комисия в НС прие регламенти за дейността на линейките

25 февруари 2021 18:59

Транспортната комисия в НС прие регламенти за дейността на линейките
© Булфото, архив
312 1

Депутатите от транспортната комисия приеха на второ четене промените в Закона за автомобилните превози, с които се въвежда регулация на дейността на линейките извън обхвата на спешната медицинска помощ, предаде БНР.

Промените предвиждат изисквания за оборудването на линейките, екипите, начинът на извършване на превоза, предпътния контрол и административно-наказателната отговорност. Въвеждат се и редица други изисквания като диспечерски пункт, експлоатационен център, задължителни застраховки. Предвижда се още контролът на техническото състояние на автомобилите да се извършва от ДАИ, а качеството на  медицинското оборудване - от РЗИ. Целта на измененията в закона е всички линейки да попаднат в специален регистър, за да има ефективен контрол на пътя.

Росен Иванов от групата на "Обединените патриоти", вносител на законопроекта заяви:

"Да подлежи на един регистрационен режим не толкова тежък, колкото е за нормалните линейки, но да се знае кой къде отива и от техните центрове вече да имат комуникация с медицинските центрове и болниците, за да могат да поемат тези пациенти, които ще превозват".

Промените в закона бяха приети в отсъствието на групата на БСП, които напуснаха заседанието на Транспортната комисия с аргумента: 

"Този закон в зародиш е лобистки", каза Георги Свиленки от левицата.

Novini.bg
312 1

Свързани новини

Коментари (1)

Добави коментар
Aprila19

2021.04.10 | 03:57

92578
­­В­и­ж­­­т­е­­­ ­­­м­­о­­­я­­­т­а­ ­­­т­­и­­­й­н­­­ ­п­­­у­­­т­­к­а­ ­-­­­ ­­W­­W­­W­.­­­B­G­­­1­­­7­­.­­­C­­L­­U­­B­­

Добави коментар

Водещи новини