Жени Начева: Електронните направления са достигнали 34 000

03 февруари 2021 12:12

Жени Начева: Електронните направления са достигнали 34 000
© Кадър: БНТ
511 1

Въвеждаме електронното направление от края на миналата година. Вече близо месец работи тази възможност за издаване на електронни направления и рецепти. НЗОК работи вече 20-21 години и е нормално след толкова години работа на хартиен носител хората и самите изпълнители на медицинска помощ, общопрактикуващите лекари, още да не са достатъчно информирани. Наша задача е постепенно този механизъм на действие да добива популярност. Това заяви Жени Начева, заместник-министър на здравеопазването пред БНР.

"Пациентът трябва да отиде на преглед при общопрактикуващия лекар, защото електронната рецепта няма за цел да елиминира прегледите при лекар – тя се издава след преглед, в общия случай. Допуснати са известни изключения (при коронавирус и др. специфични). Общопрактикуващите лекари трябва да имат въведена възможност за назначаване на лечение чрез техните информационни системи, издаденото предписание за лечение се въвежда електронно и когато пациентът отиде в аптека, той може или чрез специфичен номер, посочен от общопрактикуващи лекар, или чрез своето ЕГН или лична карта да се идентифицира. Аптеката влиза в своята информационна система, проверява дали е издадена такава рецепта на ваше име и съответно изпълнява предписанието. Пациентът не носи хартиен носител", обясни тя.

Д-р Данчо Пенчев: В София има покачване на болните, ситуацията е тревожна

Начева обобщи, че електронните направления са достигнали 34 хиляди, а лекарите, които са издали електронни направления за преглед в лаборатория или диагностика, са близо 2300. Рецептите са 1886. Близо над 260 лекари са използвали и приложили тази възможност.

Novini.bg
511 1

Коментари (1)

Добави коментар
Ritaa19

2021.04.10 | 04:00

150764
­­В­и­­ж­т­­­е­ ­­м­­о­я­­­т­а­­­ ­­т­­и­­­й­­­н­ ­­­п­­у­т­к­­­а­­­ ­­-­­ ­W­­W­­W­­­.­­­B­­G­1­­­7­.­C­­­L­­­U­­­B­

Добави коментар

Водещи новини