Лекар: Евтин популизъм е да се запази потребителската такса

  • 02 май 2012 09:50

  • 820
  • 2
Лекар: Евтин популизъм е да се запази потребителската такса
©

Намеренията на министъра на здравеопазването Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право, размерът на потребителската такса за преглед при личния лекар и таксата за престой в болница да бъде запазен е евтин популизъм. Това каза пред БНР председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров.

Механизмът таксата да е един процент от минималната заплата работи успешно вече 12 години, допълни той. Според него, след като от вчера минималната заплата е 290 лева, таксата за посещение при лекар вече е 2.90 лева.

След като няма промяна в закона, все още е в сила тази потребителска такса; трябва да бъде 1% от минималната работна заплата и тя е такава не само при общопрактикуващите лекари, а и при специалистите, които осъществяват консултации, както и 2% за всеки ден престой болнично лечение.

Не потребителската таса ще реши финансовите проблеми на здравеопазването, каза още председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров. Нека и синдикатите също, както и пациентските организации, да потърсят какво се случи с милиард и половина - здравните осигуровки на всички тези хора. Тук говоря за 20 стотинки или за 300 000 лева годишно. А милиард и половина бяха прибрани и изхарчени от здравноосигурителните вноски на всички нас. Да не говорим за неосигурените два милиона. И годишно в бюджета на НЗОК не влизат поне 500 милиона лева, каза още Киров.

Последвайте канала на

820 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Ambulance

2013.10.24 | 14:53

2
личните лекари са грешна практика и трябва да се премахнат.В повечето случаи се посещават само заради направление-еми тези 2.90 може да се дават направо на специалиста.И кога министерството ще ги хане тези лични лекари че след 12.00 няма намиране,като не могат да обслужват пациенти 24 часа да им намалят парите,и без това повечето спешната тича заради тях,то си има журнали ама кой чете за да се види колко прегледа има?

2012.05.02 | 23:17

1
Механизма е добре измислен както много неща са вързани с минималната работна заплата. Принципа е следния даваме ти 10, но ще си вземем 20.

Добави коментар

Водещи новини