НЗОК ще поеме изцяло помощните средства и изделия на хората с увреждания от 2022 г.

  • 02 декември 2020 11:45

  • 311
  • 1
НЗОК ще поеме изцяло помощните средства и изделия на хората с увреждания от 2022 г.
© NOVINI.BG

НЗОК поема изцяло изплащането на помощните средства и медицинските изделия на хората с увреждания от 2022 г. нататък, решиха депутатите с окончателни промени в закона.

В мотивите си вносителите от МС казват, че новите текстове отговарят на искането на гражданското общество тези изделия да бъдат в обхвата на Министерство на здравеопазването и Здравната каса.

Предлага се НЗОК да заплаща повече дейности, извършвани с робот

В същото време парламентът реши да отложи с една година създаването на новата Агенция за хората с увреждания. Тя трябваше да бъде преобразувана в орган към Министерския съвет до края на 2020 г. Причината – „да се даде по-дълъг времеви хоризонт, който да създаде възможност за прецизно институционализиране на новата структура“.

Отлагането беше критикувано от опозицията. Според БСП то показва чиновнически подход и липса на достатъчно капацитет.

Промените предвиждат и разширяване на кръга от хора, които могат да бъдат обхванати от т.нар. защитена заетост, като в него се включват и тези с психични разстройства или интелектуални затруднения, пояснява бТВ.

Novini.bg
311 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
fu

2020.12.02 | 12:14

1
Крайно време е държавата да обърне внимание и на тези хора... да те съществуват и са сред нас ! Трябва да им се увеличат и парите за да живеят по спокойно. Надявам се, че след пандемията ще има цялостна реорганизация на всички превтасали институции гъмжащи от безполезни чиновници... пречещи за едно по добро общество като цяло .

Добави коментар

Водещи новини