Еколози: Има епидемия от левкемия в Меричлери

  • 26 април 2012 12:40

  • 1997
  • 0
Еколози: Има епидемия от левкемия в Меричлери
©

Епидемия от левкемия има в района на Меричлери, жителите са в паника, заяви пред журналисти в парламента Емил Георгиев, лидер на политически клуб "Екогласност", поканен от независимия депутат Кирил Гумнеров.

Георгиев посочи, че от две години хората там пият вода от водоноски, като "по време на чума", защото е доказано, че питейната вода е замърсена с арсен. Според него замърсяванията са свързани с дейността на фирма "Каолин" с мълчаливото съгласие на министерствата на икономиката, на околната среда, на здравеопазването и на земеделието.

Въпреки многократните ни призиви, че е нарушен текст от договора за концесия, има пълно бездействие от страна на тези министерства, коментира Георгиев. Той твърди, че върху еколозите е оказван натиск през изминалите две години да не се занимават с концесията, включително и върху председателя на инициативния комитет в Меричлери, който наскоро също е починал от левкемия.

Георгиев твърди, че сред хората, оказвали натиск, е бил и депутатът от левицата Петър Курумбашев. Еколозите настояват за оставката на заместник-министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, която според тях е отменила заповед за проверка на условията на работа на концесията. Те обвиняват и ръководството на здравната инспекция в Хасково, че е крило шест месеца информация, че съдържанието на мангана във водата е до три пъти над пределно допустимата концентрация.

Еколозите възнамеряват да изпратят сигнал до ресорната комисия за околната среда към Европейския парламент. Те искат безплатни медицински прегледи на жителите на Меричлери.

Независимият депутат Кирил Гумнеров обеща, че той и негови колеги независими ще поискат анкетна комисия да разгледа случая и ще подадат сигнали до ресорните министерства.Гумнеров спомена за идеята си да се направи съвместен екологично-патриотичен проект, който да работи в коалиция.

Последвайте канала на

1997 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини