Увеличава се броят на жените, заболели от рак на маточната шийка

  • 24 април 2012 13:09

  • 1051
  • 1
Увеличава се броят на жените, заболели от рак на маточната шийка
©

Нараства броят на жените у нас, заболели от рак на маточната шийка, каза д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор и уточни, че от държавите на Балканите само България не е успяла да намали броя на болните от това заболяване.

Всеки ден умира по една жена с такова заболяване у нас. В световен мащаб - на всеки две минути. Всяка година в света се диагностицират по 500 хил. нови случаи на болни с рак на маточната шийка. Прогнозите на Световната здравна организация (СЗО) сочат, че цената на всяко забавяне на профилактиката с 5 години се измерва със смъртта на 1.5-2 млн. жени в активна възраст.

До месец и половина се очаква да бъде приета Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка, отбеляза д-р Ангел Кунчев.

Около 30 хиляди 12-годишни момичета ще могат да се ваксинират изцяло или частично за сметка на държавата срещу вируса, който причинява рак на маточната шийка. Това предвижда Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка, която беше представена официално в рамките на инициативата "Европейска имунизационна седмица".

Решението каква част от цената на ваксината да се заплаща от Здравната каса все още не е взето, но от министерството препоръчват реимбурсацията да е 100%, за да могат повече семейства да си я позволят.

Решението да се създаде програма за профилактика на рака на маточната шийка беше взето още в края на миналата година. Тогава при гласуване на бюджета на НЗОК парламентът определи 2 милиона лева за реимбурсация на ваксините срещу човешки папилома вирус, причиняващ онкологичното заболяване. Очаква се реално ваксинациите да започнат през септември, обясни националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова.

Последвайте канала на

1051 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2012.04.25 | 22:10

1
Това е значимо заболяване и реимбурсацията трябва да се 100% т.е. да е безплатно. Друг е проблема, че никой няма да даде гаранция за лекарство( ваксина) чийто ефек ще бъде отчетен най-рано след 40 години. Извинявам се, гаранций ще има от тук до небето а след 40 години....ей богу никой не може да ти даде толкова колкото аз сега ще ти обещая.

Добави коментар

Водещи новини