Шефката на здравната комисия: Забраната за пушене ощетява само производителите и търговците

  • 17 април 2012 14:36

  • 1054
  • 4
Шефката на здравната комисия: Забраната за пушене ощетява само производителите и търговците
©

Приемането на Закона за забрана на тютюнопушенето е изключително важна стъпка напред.

Това каза председателят на комисията по здравеопазване Даниела Дариткова пред БНР.

"По никакъв начин не искаме да ограничим правата на пушачите, но искаме да осигурим една по-здрава среда. Когато пристъпихме към тази промяна, ние получихме подкрепа от Дружеството на кардиолозите в България, защото краткосрочните последствия са върху сърдечно-съдовата система, а ние сме на първо място в Европа по сърдечно-съдова смъртност", добави тя.

"Една инвестиция в здраве ще се върне по-късно. Разговаряла съм с ресторантьорите и голяма част от тях са изплатили голяма част от инвестициите си. Освен това от забраната загуби ще имат единствено производителите и търговците на цигари, защото наистина се намалява общата употреба на цигари", каза още Дариткова.

"С този закон ми е отнета свободата на избор", опонира й в предаването "12+3" журналистът Ива Николова. "Изборът дали ще пуша или не е мой. Нещо, когато се забранява, вкарва в други категории хората. Само преди 2 години на всички ресторантьори им беше обещано, че ако разделят заведенията си на места за пушачи и непушачи, ще могат да изплатят кредитите си за тези трансформация, защото този Закон няма да влезе в сила веднага. Сега тези хора са го направили, но няма как да изплащат кредитите си. Точно преди летния сезон българският ресторантьорски и хотелски бизнес ще понесе сериозни загуби", каза Николова.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1054 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2014.01.31 | 08:39

4
pulni gluposti namalqvali pokrai men nikoi ne gi e namalil :D
българин

2012.04.17 | 20:44

3
мале мале как ги търпим тия индивиди още?Ставаме като роби с тия забрани-никога няма да спрат народа да пуши ами да намалят цените на цигарите и да вземат да си оправят болниците с дългове не само да лапат пари индивиди....

2012.04.17 | 20:44

2
Шефката на здравната комисия: Забраната за пушене ощетява само производителите и търговците" Е НАЛИ ТИЯ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ И ОСИГУРЯВАТ РАБОТА И ЗАПЛАТИ И ПАК ДАНЪЦИ

2012.04.17 | 19:08

1
Да ми яде *уя ресторантьорския бизнес

Добави коментар

Водещи новини