РЗОК в Добрич отказа да сключи договор с МБАЛ за лечение на пациенти с COVID-19 заради липса на инфекционист

Районната здравноосигурителна каса /РЗОК/ в Добрич отказа да сключи договор с Многопрофилната болница за активно лечение /МБАЛ/ в областния град за лечение на пациенти с коронавирус, съобщиха от РЗОК.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 12686

Според заповед на Регионалната здравна инспекция лечебните заведения в областта могат да сключват договори за определената клинична пътека, независимо че не разполагат със специализирани звена.

20 медици се търсят в Добрич

Националният рамков договор за медицинските дейности обаче изисква за изпълнението на клиничната пътека задължително да има назначен лекар със специалност "инфекциозни болести".

МБАЛ-Добрич не разполага с такъв кадрови ресурс, което наложи РЗОК да откаже договаряне по клинична пътека 104, посочват от касата причините да не бъде сключен договор. Лечебните заведения в Добричка област могат да приемат пациенти с усложнения - например, бронхопневмония - следствие на ковид инфекцията, като имат сключени договори по тези клинични пътеки със спазване на условията на Националния рамков договор, допълват от ведомството.

От РЗОК изразяват загриженост и отговорност за ситуацията с нарастващи случаи на заболели в последните седмици в Добричка област. Институцията се стреми да осигурява свободен и равнопоставен достъп на осигурените граждани до медицинска помощ и качествено лечение, посочват от РЗОК.

От началото на епидемията в Добричка област като носители на опасния вирус са установени 148 души, като само през последното денонощие има 18 нови заразени. От РЗИ досега съобщават за петима починали в болницата.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 12686

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

НЗОК

още

Анкета

Имате ли познати, преболедували или станали жертви на COVID-19?

Имате ли познати, преболедували или станали жертви на COVID-19?

Избрано от Интернет