Кърлежите идат

  • 06 април 2012 08:51

  • 1060
  • 0
Кърлежите идат
©

Със затоплянето на времето всички копнеем да излезем на разходка с децата си или домашните си любимци в парка. Там обаче има една много малка по размери, но голяма опасност – кърлежите. През април драстично скача броят на ухапаните.

Кърлежите пренасят много зарази. Ухапването е коварно, защото не го усещаме. Опасни са, когато са заразени. Не всички обаче са заразени, а и не винаги пренасят заразата, разясни в сутрешния блок на ТВ7 доц. Ива Христова, ръководител на лабораторията по кърлежопреносими инфекции в Националния център по заразни и паразитни болести в София.

При децата обикновено се впиват в главата, а при възрастните най-често по краката, където има по-тънка кожа, добави доц. Христова. Наблюденията й показват, че много често пациентът отива на преглед година-две след инфекцията от ухапване от кърлеж.

Април-май е първият пик при кърлежите. Добре е да търсим медицинска помощ. Ако няма лекар наблизо можем да опитаме сами да премахнем кърлежа сами, но трябва да внимаване, посъветва Ива Христова. Препоръката й е да избягване на местата с висока и необработена растителност.

"Лаймска болест" и "Марсилска треска" са най-често срещаните заболявания, твърди доц. Ива Христова.

Последвайте канала на

1060 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини