Доц. Мангъров: При епидемията с коронавирус ще се проявят недостатъците на здравеопазването

При тази епидемия от коронавирус ще се проявят всички недостатъци на нашето здравеопазване, каза директорът на детското отделение в Инфекциозна болница доцент доктор Атанас Мангъров в предаването "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

"Тези неща не са от вчера. Те са сигурно от седмица. И това, което се говори, за кой е началният случай, няма никакво значение, защото той най-вероятно не е един, а са няколко. Ние имаме много тесни връзки с Италия, не толкова тесни с Китай, но всеки ден от Италия се връщат хора. Това не е особено опасна инфекция. 80% от случаите на коронавирусна инфекция са леки, безсимптомни, каза доц. Мангъров.

4 случая на коронавирус у нас! Сред заразените има медицинско лице

"Това е нещо, което човек с него може да ходи на работа, но може да заразява не по-малко, отколкото някой, който бере душа в болница. Всичките тези карантинирани хора, за които е доказано или са съмнителни - хубаво, но в голямата част на тези хора им няма нищо. Това, върху което трябва да се съсредоточим, е какво ще правим с хората, които някой ден ще тръгнат да умират, които ще се нуждаят от дихателна реанимация и интензивни грижи. Ако болниците са задръстени с хора, които са там просто, за да бъдат карантинирани, къде ще ги настаняват истинските болни. Защото всяка болница много обича да приема здрави болни", заяви доцентът.

Треска, кашлица и затруднено дишане са основните симптоми при коронавирус

Той каза, че никога не би влязъл някъде да го карантинират, защото ако там има други, които са заразени, ще заразят и здравите. Специалистът препоръча съмнителните пациенти да спазват карантина в домовете си.

Системата за диагностициране с референтните тестове е много тромава, каза още доц. д-р Мангъров.

Съществуват скринингови тестове, които са имунохроматографски и са като тестовете за бременност. Стават за 10 минути и са много евтини. С тях може да се установи дали някой има коронавирус и, ако има съмнение, тогава да се изпращат. Има ги и у нас и не разбирам защо не се ползват, допълни специалистът.

Какво да правим при COVID-19?

Коментари

 1. 2020.03.08 | 13:30

  Tikva

  1. 2020.03.08 | 15:41

   Ти си радък малоумник , знаеш ли ? Чак ме е страх , че ще обидя някой такъв . И като се имаш за патриот , се научи да пишеш на български !

 2. 2020.03.08 | 15:37

  Ако ще и чумата да има няма да спасът правителството да не падне.

 3. 2020.03.08 | 14:09

  доц Мангъров радваш ли се много че вече има корона вирус в бг, не спряхте да лаете

 4. 2020.03.08 | 12:38

  Кво здравеопазване кви пет лева

 5. 2020.03.08 | 12:26

  КОРОНАВИРУСА МОРИ КОМУНИСТИ

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

НЗОК

още

Анкета

Ще си поставите ли противогрипна ваксина?

Ще си поставите ли противогрипна ваксина?

Избрано от Интернет