Депутатите приеха на второ четене бюджета на НЗОК

  • 03 декември 2019 17:00

  • 430
  • 0
Депутатите приеха на второ четене бюджета на НЗОК
© Novini.bg (архив)

Депутатите приеха на второ четене Закона за НЗОК за 2020 г. Общата сума на разходите и трансферите по бюджета на Касата за следващата година е 4,7 млрд. лв.

Първоначалният вариант на бюджета претърпя промени. Първоначално парите за здравноосигурителни плащания за първична извънболнична помощ бяха 244 млн. лв., за специализирана извънболнична помощ – 264 млн. лв., а за медико-диагностична дейност – 94 млн. лв. Между двете четения постъпи предложение на ГЕРБ парите да бъдат увеличени. 6 млн. лв.допълнително бяха отпуснати от резерва за здравноосигурителни плащания за първична извънболнична медицинска помощ, 3 млн. лв. за здравноосигурителни плащания за специализирана извънболнична меицинска помощ и 3 млн. лв. за здравноосигурителни плащания за медико-диагностична дейност.

Над 4,7 млрд. лв. в бюджета на НЗОК за 2020 г.

Депутатите преразпределиха 99, 9 млн. лв. за лекарствени продукти. Предложението бе направено от депутата от ГЕРБ Александър Иванов. "За" него гласуваха 108 народни представители, "против" - 64 и без "против", с което то бе прието. Парите бяха предвидени за лекарства, които са изключение от общия механизъм за даване на отстъпки. Средствата за това изключение бяха в размер на 99,9 млн. лв. От ГЕРБ обаче оттеглиха този текст и това наложи преразпределянето на парите. 68 млн. лв отидоха за лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специализирани медицинсски грижи и за домашно лечение на територията на страната. 31, 9 млн. лв. бяха разпраделени за лекарствени продукти за лечение на злокачествени заболявания и лекарствени продукти при животозасращаващи кръвоизливи и спешни оперативни и инвазивни интервенции при пациенти с вродени коагулопатии, в условията на болничната медицинска помощ, които НЗОК заплаща извън стойността на оказваните медицински услуги.

Близо 26 на сто от бюджета на НЗОК за догодина са предвидени за лекарства

Депутатите решиха започналото лечение на онкологично и онкохемалогични заболявания преди навършване на 18-годишна възраст да продължи да се заплаща до приключането му. Промените са заложени в преходни и заключителни разпоредби на Закона за здравето. От БСП предлагаха лечението на децата да продължи в същото болнично заведение, в което е започнало. Предложението на опозицията бе отхвърлено.

Народните представители запазиха размерът на 8 % здравна вноска. Законът за бюджета на НЗОК влиза в сила от 1 януари 2020 г.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
430 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини