Лидия Шулева за болничните: Сбъркан е и контролът, и плащането

  • 17 ноември 2019 11:38

  • 1542
  • 12
Лидия Шулева за болничните: Сбъркан е и контролът, и плащането
© Булфото/Архив

"В нашата система Агенцията за приходите събира парите, НОИ изплаща болничните, а лекарите, които са на подчинение на Министерството на здравеопазването дават болничните. Разкъсана е връзката между плащането и контрола, а трябва да е на едно място”, това заяви в "Тази неделя" по bTV Лидия Шулева по повод предложението първият ден от болничните да не се плаща. 

По думите й, ако лекарите издават болничните, нормално е плащането да бъде в Здравната каса, защото касата може да ги контролира и няма да им е все едно от парите, които са при тях за разпределение, да раздават така спокойно болнични, от които няма нужда.

Пламен Димитров: Ако не отпадне предложението за болничните, КНСБ ще предприеме действия

Другата възможност е всички лекари да бъдат на подчинение на НОИ, за да може там да е контролът, отбеляза още Лидия Шулева.

Не бива да се противопоставят двата стълба на пенсионната система, смята още бившият министър на икономиката. Преди дни стана ясно, че по-голямата част от първата вълна хора с пенсия от частен фонд нямат достатъчно пари в партидите си, за да я получават пожизнено.

„Допускането, че натрупването по партиди през годините ще бъде достатъчно не се оказа правилно”, коментира Шулева.

„В онези години вероятно се е смятало, че 20 години са достатъчно дълъг период. Но през тези години имаше доста сериозна безработица все още в следствие на прехода, имаше и тежка финансова криза. Всички тези негативни явления нямаше как да бъдат предвидени”, обясни тя.

Ваня Григорова: В София има 400 кухи фирми, които са създадени да точат НОИ чрез болнични

Според нея обаче, проблемът е колко хората ще вземат пари от първата пенсия. „Там има едни диспропорции, които будят сериозни притеснения. Те са свързани с така наречения коефициент на редукция – с колко процента трябва да бъде намалена пенсията от НОИ, която хората ще получават, за сметка на това, че ще има пенсия от втория стълб”, посочи Шулева.

Тя обясни, че на първо място пенсията в НОИ се получава както от осигурителни вноски, така и от държавна субсидия, която е 33% от сумата, която хората вземат, според бюджета за 2020 г.

„Казано по друг начин държавата се включва като осигурител, но изключвайки държавата при редукция на тази пенсия, хората ще бъдат лишени от субсидията. Такава субсидия ще получават всички, които са родени до 1959 г., а другите няма да я получават”, каза Лидия Шулева.

Красимир Каракачанов: Има злоупотреби с болничните

На второ място хората са внасяли с 5% по-малко в НОИ през последните 20 години, но осигурителният стаж е 40, отбеляза още тя и обясни, че това е само половината от времето, в което те са внасяли по-малко, докато този коефициент отчита за целия период. Тук има още една несправедливост, смята Шулева.

Последвайте канала на

Novini.bg
1542 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар
Мнение

2019.11.18 | 10:48

12

Държавата НЕ може да свърши работата на работодателя ! Но и самите работодатели търсят в грешна посока . Нима ако дойде някой болен на работа , и им изпозарази останалите работници , не отидоха ли всичките "графици по дяволите" . Но пък Държавата може да помисли в друга посока ... щекотливо решение , но трябва да ... примерно , така наречените джи-пи-та , да не издават болничен на работник , а това да се прехвърли на "Спешен кабинет" . Е , ще трябва и доста да се увеличи и капацитета и ресурса на спешните , също и надзора им , това си е направо реформа в здравеопазването , на така хем управляващите ще могат да представят че са направили реформа някаква , хем ще има ефект някакъв !

Българка до анонимния

2019.11.17 | 15:17

9

Тя не е сбъркана изобщо! Тя много добре знае какво трябва да се направи,ноо когато се отнася за тях(богопомазаните). Нас кучета ни яли! Няма ли най-после в тая България да дойде стойностен човек! Аман от корумпета!

До простия!

2019.11.17 | 23:41

11

Стойностен човек...?!
Ти добре ли си ?
Знаеш ли какво говориш ?
От един човек ли мислиш, че зависи просперитета на държавата ?

С такива хора, как да се развива Бълтария ?

Та вие сте, толкова невежи...!

Лаура Кьовеши

2019.11.17 | 15:26

10

Лиде, трябва да си благодарна, че не си се родила в Румъния, защото щеше да си зад решетките за поне 20 години.

2019.11.17 | 13:50

8

А аз като почне да ми хлопа сърцето към кого трябва са се обърна, към майка ми нали?

2019.11.17 | 13:46

7

Не тука друг сбъркан от мене няма, приятно ми е Побъркания

2019.11.17 | 13:13

6

ЕГАТИ ДЪРЖАВАТА ЩОМ ТАЗИ БЕШЕ МИНИСТЪР

2019.11.17 | 13:12

5

МАЙ САМО ВИЕ СТЕ СБЪРКАНИ

...

2019.11.17 | 12:51

4

Тая пак изпълзя от дупката.

2019.11.17 | 12:23

3

ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ

Оцелял от грабежа СДС -@иски българин

2019.11.17 | 12:10

2

Уфсъ.

Добави коментар

Водещи новини