Общопрактикуващите лекари искат увеличение с 25 млн. лв. в Бюджет 2020 г.

Общопрактикуващите лекари настояват в бюджета за първична извънболнична медицинска помощ да бъде увеличен с 25 млн. лева. Искането им е отправено до премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, председателя на здравната парламентарната комисия Даниела ДаритковаДаниела ДаритковаД-р Даниела Атанасова Дариткова - Проданова е родена на 28 септември 1966 година. На 29 март 2019 г. е, здравния министър Кирил АнаниевКирил АнаниевКирил Ананиев е министър на здравеопазването в третия кабинет на Бойко Борисов. Роден е през и финансовия му колега Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва, председателя на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров и на НЗОК д-р Дечо Дечев.

В проектобюджета за извънболнична медицинска помощ се предвиждат 19 млн. лева. Личните лекари изтъкват, че ръстът на заплатите в публичната сфера за 2020 г. е увеличен с 10%. Те изтъкват и ръст на МРЗ за 2020 г. с 9%. Бюджетът на НЗОК за 2020 г. е 4,744 млрд. лв. и ръст от 395 млн. лв. "Едва ли е необходимо да коментираме "значимостта" на спестените 6 млн. от бюджета за ПИМП на фона на 4.744 милиарда лева бюджет на НЗОК и каква друга "празнина" във финансирането на здравеопазването биха запълнили", пишат от организацията на общопрактикуващите лекари.

От сдружението пишат, че проектобюджетът за тях би трябвало да осигури поддръжка на съществуващите практики като покрива разходите и заплащането, а също така и осигуровките и данъците. В системата на доболничната медицинска помощ, освен близо 4200 общопрактикуващи лекари, работят още около 4000 медицински специалисти, в т.ч. медицински сестри и още други сътрудници, свързани с дейността ни, което означава, че съобразно законите от предвидения първоначално бюджет се връщат към държавния 38% за осигуровки, след това 10% данъци и ако има дивиденти - още 5%. Те представят уточненията, за да се избегне представата, че парите, които изискват като бюджет "автоматично се превръщат в чисти доходи, които влизат в джоба на ОПЛ", пишат в становището си медиците.

Те припомнят бюджетите на общопрактикуващите лекари - през 2018 г. - 5,8% (с предвидените в резерва 7 млн. лв.), през 2019 г. - 5,4%, през 2020 г. - 5,2%. В искането си за увеличение на бюджета за 2020 г. с 25 млн. лв. спрямо 2019 г. те пишат, че ще предоставят предложение за разпределението на бюджета за ПИМП по пера, след като има яснота за неговия размер.

На днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество финансовият министър Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва обяви, че не трябва да се развързва кесията.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

НЗОК

още

Анкета

Ще си поставите ли противогрипна ваксина?

Ще си поставите ли противогрипна ваксина?

Избрано от Интернет