Лекари настояват НЗОК да диференцира заплащането на физиотерапията на пациентите

НЗОК трябва да увеличи и да диференцира пътеките за рехабилитация на пациентите според вида и тежестта на заболяването, каза днес във Варна проф. Елена Илиева, ръководител на клиника в университетската болница "Св. Георги" в Пловдив, която е сред лекторите на националната конференция по физикална и рехабилитационна медицина, провеждаща се в курорта "Св. Св. Константин и Елена", предаде БТА.

В момента клиничните пътеки за рехабилитация на пациентите са изключително ниско остойностени, посочи Илиева.

По думите ѝ една пътека обхваща много заболявания, независимо дали случаите са тежки или не. Освен това най-често болните имат право на физиотерапия в рамките на една седмица, което е крайно недостатъчно. Пациенти с инсулт или с гръбначно-мозъчни травми имат право на процедури по 7 дни два пъти в годината, а в другите европейски страни продължителността на болничната рехабилитация е минимум 20-30 дни, посочи Илиева.

По думите ѝ затова е нужно да се направи диференциация на клиничните пътеки според тежестта на заболяването. Освен това касата би следвало да плаща на ден, а не на седмица. Малко по-добре е заплатена рехабилитацията при децата с проблеми в областта на неврологичните увреждания, допълва д-р Татяна Ангелова, председател на Асоциацията на физиотерапевтите в България.

Тя уточнява, че те имат възможност да правят процедури всеки месец. Но като цяло сме длъжници на децата, защото тези адекватни грижи са само в една област, а за други заболявания не е предвидено нищо, допълва Ангелова.

Като проблем лекарите откроиха още застаряването на гилдията. По думите на проф. Илиева, средната възраст на докторите по физикална медицина в страната е над 50 години. Освен това има областни градове, в които работят по един или двама лекари, което е крайно недостатъчно. Проблем е и невъзможността на пациентите от малките селища да пътуват до големите градове, за да си правят необходимите им процедури.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

НЗОК

още

Анкета

Вярвате ли, че децата ще бъдат предпазени от COVID-19 в училище?

Вярвате ли, че децата ще бъдат предпазени от COVID-19 в училище?

Избрано от Интернет