Здравната каса реимбурсира 1500 сензора за кръвна захар

От догодина Здравната каса ще реимбурсира 1500 сензора за проследяване на кръвната захар. Това съобщи проф. Мая Константинова, детски ендокринолог на дискусия за добрия контрол при диабета, пред БНР.

От няколко години Здравната каса реимбурсира и инсулиновите помпи за диабетно болните. С решението в новия бюджет да се заплащат от касата и 1500 сензора, догодина ще се даде възможност за по-добър контрол на кръвната захар.

Сензорите дават възможност за непрекъснато следене на кръвната захар за разлика от еднократното отчитане на глюкозата в кръвта. Те ще предоставят динамична информация за скоростта, посоката и тенденцията към по-високи или по-ниски нива на глюкозата в реално време. В България все още няма фирма, която да внася сензорите, но с реимбурсирането от догодина проблемът би следвало да отпадне, смятат ендокринолозите. Здравната каса ще ги предоставя по определени критерии на пациентите – възраст, контрол на диабета и усложнения, посочва проф. Константинова.

“Да се дава не цялото количество на годишна база, а може би по един-два на месец, за да може все пак да се използва от по-голяма част от нашите пациенти“, добави проф. Мая Константинова.

Коментари

  1. 2019.10.16 | 11:55

    Ей, новинари, свършиха ли вече думите от българския език, че използвате чужди. Мислите ли, че всички са разбрали какво точно означава думата "реимбурсира"?

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

НЗОК

още

Анкета

Ще си поставите ли противогрипна ваксина?

Ще си поставите ли противогрипна ваксина?

Избрано от Интернет