Свалят цените на лекарствата с промени в закона

  • 12 март 2012 21:29

  • 1355
  • 3
Свалят цените на лекарствата с промени в закона
©

Цените, на които НЗОК ще покрива медикаментите, прехвърлени от Министерството на здравеопазването, няма да надвишават цените им от 2010 г.

Това е записано в проект за изменение на Закона за здравното осигуряване, публикуван за обществено обсъждане на сайта на ведомството. Те обхващат мерките, които министърът на здравеопазването Стефан Константинов предложи в края на миналата седмица.

Тази промяна ще даде възможност да се върнат ниските стойности на лекарствата за хормонална терапия, за редките болести и имуносупресорите, които бяха прехвърлени от 1 март 2010 г. към здравната каса и чиито цени се вдигнаха до 3-4 пъти, обясняват от министерството.

Също така ще се предотврати възможността да се покачат цените на останалите лекарства за онкологични заболявания, които от тази година плаща НЗОК вместо здравното министерство и които се осигуряват чрез търгове в болниците.

Очакваният финансов ефект е в рамките на 10-15 млн. лева или средно над 50% отстъпка за всеки от тези медикаменти. Втората промяна предвижда даване на възможност на НЗОК да договаря отстъпки от пределната стойност на лекарствата в позитивния списък не само за 100% платените медикаменти, които нямат аналог, а за всички. Изключително важно е да се създаде и механизъм, който да стимулира компаниите да предлагат такива.

Тези две мерки ще позволят да се понижат цените не само на медикаментите, чиито цени през миналата година бяха вдигнати, а и на останалите лекарства, които плаща НЗОК, смятат от министерството. От това се очаква положителен финансов ефект не само за НЗОК, но и за пациентите.

Промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина предвиждат скъсяване на едногодишния срок, в който компаниите са длъжни да посочат намалението на цените на лекарствата си от позитивния списък, ако има такова в други страни.

Подготвя се и въвеждане и на имуществени санкции, ако те не спазят това свое задължение.

По този начин ще се стимулират производителите да оповестяват понижаването на цените на медикаментите си. От здравното министерство предлагат и увеличаване на държавите, с които се сравняват цените на лекарствата

от позитивния списък у нас. В момента в България за всяко лекарство от позитивния списък се регистрира най-ниската цена от всички, които се плащат с държавни средства в 13 европейски страни. Идеята е към тях да се прибавят още три, които са извън ЕС – Македония, Сърбия и Турция.

По този начин ще се даде възможност за по-добър контрол върху цените на компаниите, които не изнасят лекарства в ЕС.

С приемането на тези промени от Народното събрание цените на всички медикаменти, които бяха прехвърлени към НЗОК през миналата година от министерството ще се върнат на старите си нива.

Освен това ще се даде възможност за допълнителен контрол и понижаване на цените на всички лекарства, които се покриват с обществени средства.

Междувременно министърът на здравеопазването д-р Стефан КонстантиновСтефан Константинов Стефан Константинов е роден на 02.01.1966 г. в гр. София. През 1983 г. завършва средното си образование изпрати писмо и до Надзорния съвет на НЗОК, от който зависи промяната на Наредба 10.

В него той настоява за проект за изменението й, така че по-бързо да се разпишат условията и реда за договаряне на отстъпки за всички лекарства, а не само за напълно платените, които нямат аналог.

Последвайте канала на

1355 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
11

2012.03.13 | 16:27

3
W W W . O R I G I N A L N I . BE - - - Виж Новите Тенниски 2012/2013 !
dasdas

2012.03.13 | 16:27

2
Нов интернет портал - търсачка ще дели 50% от приходите си с регистрираните потребители. Регистрирайте се с поканата в края на този пост, поканете приятели и печелете от 7-ми април 2012! След регистрацията ще получите имейл на български език с кратки съвети! Уникална възможност, не се изискват никакви вложения или даунлоад. Всеки нов приятел, който ще поканите с персоналния си линк, увеличава факторът по който ще се изплащат парите ви! Всеки месец, като заплата! Лесно е, става за минута! Нужно е да си потвърдите регистрацията.. Успех! Вашата покана е тук http://signup.wazzub.info/?lrRef=cf88ebdb
ОБИРДЖИИ И ЛЪЖЦИ !!!

2012.03.13 | 16:27

1
При официална средна работна заплата за 2011г. от 700 лв. се плащат 672 лв/г. - здравни ЗАСТРАХОВКИ - Health Insurance ! За която сума се равняват 1 300 000 лв. застрахователна премия ( въз основа на застрахователни таблици,актуални в момента ) !!! ЛЕЧЕНИЕТО и ЛЕКАРСТВАТА ТРЯБВА ДА СА БЕЗПЛАТНИ, ОБИРДЖИИ !!! цитат от V.I. - Баща ми е астматик. Майка ми му купува един медикамент, нарича се „Турбохалер“, съдържа 60 дози, струва 103-104 лв и 2-3 стотинки? И е с рецепта, по клинична пътека. Тъй като съм в Испания, поинтересувах се, намерих, закупих (без рецепта) и изпратих. Една опаковка СЪДЪРЖА 200 дози и СТРУВА САМО 7,15 €. А ако е с рецепта? Ще е почти без пари!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини