Д-р Стойчо Кацаров: Няма да даваме повече пари за здраве с новия модел

Част от идеите в новия здравноосигурителен модел на министър Кирил АнаниевКирил АнаниевКирил Ананиев е министър на здравеопазването в третия кабинет на Бойко Борисов. Роден е през, които ще бъдат представени днес, вече се появиха в публичното пространство. Една от тях е НЗОК да се конкурира с частни здравни фондове за здравната вноска на осигурените лица. Тя ще остане в размер на 8% от дохода на съответното лице.

При частния фонд обаче ще има и потребителска такса, чийто размер все още е неясен. Предвижда се и важен критерий, при който, за да получи лиценз, частният здравен фонд ще трябва да набере над 1 млн. осигурени лица.

Няма да даваме повече пари за здраве. Възможността да избираме къде да даваме парите си, е в наш интерес. Ако не ни харесват условията на един фонд, можем да изберем другия. Това каза председателят на Център за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в ефира на БТВ.

Според здравния икономист от Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП) – Аркади Шарков, идеята на новия модел е да се създаде конкурентна среда. По думите му конкуренцията сваля цените и повишава качеството, остава обаче въпросът как ще бъде постигната тази конкуренция.

„Според доклада на ЕК за България, българинът доплаща най-много от европейците от джоба си за здравеопазване – за лекарства но не само. Този модел, който ни се предлага, е за богати нации. Българският народ не е от тези”, коментира д-р Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ.

Коментари

 1. 2019.07.16 | 10:30

  Дрън, дрън д-р Кацаров !"Няма да даваме повече пари за здраве"-как си го обясняваш това? Лекарската мафия да не иска пари, я за избор/?/, я за звание. Напоследък се наблюдава увеличаване на броя на лекари-специалисти не работещи с направления от касата! Кихаш наляво, кихаш надясно! Личен лекар преглеждаш бай Грую му казва, че трябва да го види д-р Х.У.-голям спец в съответното заболяване! Байчо отива защото вярва на доктора си? Капацитетът го преглежда срещу 40 лв./ако е доц. или проф.-повече/. Байно, трябва да се оперираш. Байното се доверява. Оперират го, и му искат 900 лв. за избор на екип...!!! Та той и едно име не е споменал кой да го оперира! Екипа си го избрал капацитетът, оперирайки в работно време/за което получават заплата/ и с апаратура и техника собственост на болницата.НЯМА ДА ДАВАМЕ ПАРИ! НА ОНЯ СВЯТ........!

 2. 2019.07.15 | 12:07  ПИСНА МИ ОТ ОВЦЕ!!!

  ПИСНА МИ ОТ ОВЦЕ!!!

  ПИСНА МИ ОТ ОВЦЕ!!
  1. 2019.07.15 | 12:30

   А на мен ми писа от шизофренни тролове.

 3. 2019.07.15 | 10:48

  Тоя Аркади Шарков нали е гадже на водещата от бТВ... Семейно са го викнали, понеже е по-лесно или телевизията си има конкретна позиция по темата?

 4. 2019.07.15 | 10:26

  Надявам се всички вие, начело с Ананиев, да се се разболеете от рак, за да разберете какви реформи произвеждат болните ви мозъци!

 5. 2019.07.15 | 09:46

  Ние сме най богати по дивотии и некъдърщтина.

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

НЗОК

още

Анкета

Одобрявате ли разхлабването на противоепидемичните мерки?

Одобрявате ли разхлабването на противоепидемичните мерки?

Избрано от Интернет