Д-р Нигяр Джафер: Никъде в Европа няма модел с една-единствена здравна каса

  • 09 юли 2019 09:06

  • 490
  • 0
Д-р Нигяр Джафер: Никъде в Европа няма модел с една-единствена здравна каса
© Кадър: БНТ

Факт е, че от 15 г. и малко повече като основна точка в програмата на ДПС записваме демонополизация на НЗОК. Оказа се, че има един мощен монопол в нашата държава, по мощен от всякакви други монополи и това е монопола на вездесъщата Каса, която се превърна в бездънна яма, в която се наливат все повече средства и ефектът е почти никакъв за пациента, пък и за работещите в системата. Това каза в Сутрешния блок на БНТ д-р Нигяр Джафер, заместник-председател на НС и депутат от ДПС.

Демонополизацията има предимства. Никъде в Европа няма модел с една-единствена здравна каса. Няма нищо лошо в това всеки от нас, който се осигурява коректно, да може да избира къде да бъдат внасяни вноските му и кой да ги управлява. Всеки пациент да може да види какво му предлага даденият фонд, защото може част от цените да бъдат коригирани, защото може да има надграждащи пакети, които са в посока профилактика - нещо, което липсва в нашата система, поясни Джафер.

По думите ѝ демонополизацията на Касата е само една от концепциите за реформа в здравеопазването. Всички, когато чуят реформа, смятат, че това би довело до повече хаос. Нека не бъдем черногледи и не отричаме всичко, което може да даде като възможности този модел, апелира Нигяр Джафер.

Другото нещо, около което уж има консенсус, но не се случва, е електронното здравеопазване.

Д-р Нигяр Джафер каза още, че българският пациент е този, който доплаща най-много при ползването на здравна услуга.

Последвайте канала на

Novini.bg
490 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини