Българският дарителски форум: Болните деца не могат да чакат на добрата воля на болниците

  • 20 юни 2019 10:13

  • 343
  • 0
Българският дарителски форум: Болните деца не могат да чакат на добрата воля на болниците
©

Забавеното плащане за лекарствата, използвани за лечението на дете с левкемия в детската онкохематология на столичната болница ИСУЛ, предизвика скандал и постави под съмнение доколко адекватно НЗОК изпълнява функциите си на приемник на закрития през април Фонд за лечение на деца.

Вчера стана ясно, че детето е починало. Пациентски организации обявиха, че ще искат оставката на шефа на Здравната каса, оттам пък обявиха, че са жертва на публично заклеймяване и че професионално са си изпълнили законовите ангажименти.

Мария е получила своевременно лечение, но това не е заради Здравната каса, а заради добрата воля на болницата, в която се е лекувала“, коментира пред БНР Красимира Величкова от Българския дарителски форум.

„За всички останали деца, които чакат решения на НЗОК, не можем да знаем дали болниците ще проявят подобна добра воля и ще започнат тяхното лечение“, предупреди тя.

Величкова посочи, че наредбата, по която работи НЗОК, почти напълно припокрива правилника на закрития Фонд за лечение на деца. Според нея проблемът е административният капацитет на хората, които работят там, познаването на наредбата и какъв протокол трябва да следват. Имаме сигнали от много родители, че заявленията се бавят, а сроковете не се спазват, отбеляза тя. Според нея наредбата трябва да се изчисти от излишните и натоварващи административни изисквания към родителите, както и да отпаднат протоколите.

Тя добави като изключително важно да се обучат служителите. По думите й в отговора на НЗОК по случая липсва достойнство, а също липсва и познаване на собствената им наредба: „Непознаването на процедурите, но и вкопчването в тях, вреди на децата“.

Това институционално високомерие става престъпно, категорична е Красимира Величкова.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
343 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини