Даниела Дариткова: Лекарствата няма да поевтинеят скоро

  • 09 март 2012 08:19

  • 1359
  • 1
Даниела Дариткова: Лекарствата няма да поевтинеят скоро
©

Няма еднозначен отговор дали ще поевтинеят лекарствата. Трябват общи действия на институциите, за да се постигне това. Това каза в сутрешния блок на БНТ депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова.

Тя посочи, че мерките, които се предлагат, касаят основно лекарствата, които се заплащат от НЗОК и се цели пациентите да дават по-малко от джоба си. "На НЗОК са й дадени законови възможности да договаря отстъпки от цените. Тези законови мерки са заложени още през 2010 г. Не може да се говори за скорошно поевтиняване, защото има задължителни срокове за приемане и влизане в сила на съответните наредби. Това ще отнеме най-малко месеци", уточни Дариткова.

Депутатът от Коалиция за България и бивш министър на здравеопазването Евгений Желев каза, че цените на лекарствата трябва да се намалят със закон. "В Европа всяка страна, която държи на определен тип социална политика, винаги се е старала да регулира страните в разумни граници. Това ще се опитаме да направим ние със закон", добави той. Желев посочи, че цялата политика по отношение на лекарствата е законна, но не е добре премислена. Той уточни, че в закона няма как да се запише цените на лекарствата да се върнат на нивата от 2010 г., трябва да се търсят други механизми.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1359 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
alkohol.bg

2012.03.11 | 08:01

1
alkohol.bg

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини