Бюджетите на болниците ще бъдат преразгледани

  • 07 март 2012 16:55

  • 565
  • 0
Бюджетите на болниците ще бъдат преразгледани
©

Годишните бюджети на болниците се определят прозрачно, те са прогнозни и като такива ще бъдат анализирани и при нужда преразглеждани на всяко тримесечие. Това съобщи временно изпълняващият длъжността директор на НЗОК Мариана Василева по време на извънредно заседание на парламентарната комисия по здравеопазване.

Не сме оставили нещата по начина, по който изглеждат в момента, увери Василева по повод постъпили множество сигнали в здравната комисия от болници за несправедливо разпределение на средствата за 2012 година. Това е продиктувано от сроковете за сключване на договори между НЗОК и болниците, посочи тя.

При определянето на бюджетите за 2012 година за база е ползвано последното тримесечие на миналата година, когато изцяло е разплатено на лечебните заведения. Според здравната каса този период отразява и най-добре промените в методиката за определяне на средствата.

През миналата година болниците са имали право да прехвърлят 10 процента от средствата за следващото тримесечие в настоящото, а с направените промени имат право на 5 процента.

От здравната каса съобщиха още, че предложените от районните здравноосигурителни каси средства в размер на 1 167 000 000 лева годишни стойности са редуцирани на 950 000 000 лева за 10 месеца, за да влязат в общата финансова рамка. От там допълниха още, че досега няма получени писма от недоволни болници.

От Надзорния съвет на касата съобщиха за съмнения за бюджетите на някои лечебни заведения, както и за изразходвани средства за онкоболни и хемодиализа. Изразени бяха опасения, че средствата няма да стигнат, както и мнения, че начинът на формиране на бюджетите в момента не е най-удачният.

Министърът на здравеопазването Стефан Константинов заяви, че методиката за определяне на средствата на болниците е сбъркана и че реферирането не трябва да става с три месеца назад, а за една година.

Последвайте канала на

565 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини