Касата дискриминира болните с множествена склероза, потвърди съдът

  • 06 март 2012 20:55

  • 831
  • 0
Касата дискриминира болните с множествена склероза, потвърди съдът
©

Софийският административен съд потвърди, че здравната каса дискриминира българите, болни от множествена склероза, пише в. "24 часа". Жалбата е по повод ограничението скъпото лечение с интерферони да се дава само ако пациентът е с намалена работоспособност от ТЕЛК до 65%. Терапията струва над 1800 лв. на месец и хората не могат да си я позволят със собствени средства.

Десислава Раянова, която живее с коварната диагноза, подава жалба до комисията по дискриминация още през януари 2010 г. С решение №107 от 2011 г. оттам съобщават, че касата наистина дискриминира хората с множествена склероза и я глобява с 250 лв. Препоръката е повече да не се допускат дискриминиращи критерии, още повече че никъде в ЕС няма подобна практика. От НЗОК обаче подават жалба в съда. Въпреки решението на комисията касата продължавала да прилага ограничението при отпускане на лекарства. Болните с над 65% нетрудоспособност трябвало да минават през втора комисия, която евентуално може да реши в тяхна полза.

На 6 февруари 2012 г. административният съд отхвърля жалбата на касата и оставя в сила решението на комисията. Потвърждава и глобата от 250 лв., която е толкова малка само защото НЗОК борави с публични средства.

Важното в случая е, че повече касата не може да прилага дискриминационен подход при отпускането на медикаменти на хората по никакъв признак, заяви Раянова след решението на съда. “Този подход не е отсега - първоначално беше измислен критерий, че хората над 50 г. нямат право на лечение с интерферони, после имаше дълги списъци на чакащи по 300-400 души, след това давали лечение само за 2 г.”, припомня Раянова.

Около 5000 души у нас живеят с диагнозата множествена склероза. Повечето са в трудоспособна възраст и крият за болестта си, за да не загубят работа. Затова искат болестта да влезе в списъка на защитените от уволнение.

Последвайте канала на

831 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини