Лекарствата за рак скaчат тройно

  • 24 февруари 2012 06:24

  • 2938
  • 14
Лекарствата за рак скaчат тройно
© Интернет

Българинът плаща за лекарства от собствения си джоб повече в сравнение с гражданите на ЕС и това трябва да се промени.

Това обяви вчера зам.-председателят на здравната комисия в Народното събрание д-р Даниела Дариткова.

„Съотношението на публични към лични разходи за лекарства в европейските страни е 80 към 20 на сто. За България това съотношение е 44 към 56 на сто, т.е. българинът плаща повече от собствения си джоб за медикаментите, от които има нужда. Затова ние ще се стремим да подобрим нашето законодателство в посока на европейските принципи", обясни пред „Монитор” д-р Дариткова.

Здравният министър Стефан Константинов пък поиска понижаване на ДДС върху лекарствата. „У нас лекарствата се облагат с 20%, с по-висок данък от нас е само Дания и Исландия, където ставката е 25%. В Австрия е 10% Белгия - 6%, Кипър - 5%, а в Малта - 0%”, сравни д-р Константинов.

Според Даниела Дариткова обаче у нас от поне 10 години се мисли за намаляването на ДДС за лекарствата в България. „Факт е, че диференцирана ставка в нашето законодателство е допусната единствено по отношение на туризма в предишното управление. Съгласно европейските директиви ние имаме право на данъчни облекчения само в два отрасла. Сега ние трябва да изберем, коя да е втората диференцирана ставка - дали да е за лекарствата, или за учебниците. Според мен обаче трябва да се върви към единна данъчна ставка
във всички отрасли, а не към диференцирането на данъчната тежест в определен сектор. Поне такава е тенденцията в Европа", каза още Дариткова.

Председателят на бюджетната комисия към парламента Менда Стоянова обаче се обяви против идеята за намаляване на налога за лекарства. „ДДС-то е основният източник на приходи на една държава. Ако ние тръгнем да намаляваме ставките на ДДС на една или друга стока, означава, че трябва да търсим механизми за компенсиране и да увеличим други данъци“, коментира Стоянова.

Тя уточни още, че различните данъчни ставки водят до неравнопоставеност на различните браншове. "Ние имаме един такъв пример с туризма. Какъв беше резултатът от това – някой да е видял понижаване на цената на услугите, или може би този бранш се е развил в подходящата посока? Всички ние знаем резултата.

Аз категорично смятам, че намаляването на ДДС в никакъв случай не води до намаляването на цената за крайния потребител”, отсече Стоянова.

В България илачите без рецепта се търгуват на пазарен принцип.Медикаментите с рецепта са държавно регулирани и имаме сериозен контрол. Стойността на една опаковка се определя, като се реферират цените в няколко държави от ЕС, сред които са Румъния, Франция, Белгия и т.н.

„След като имаме такава регулация, невинаги ние можем да постигнем достъпни за хората цени. България е бедна държава с малък пазар. Когато стойността на една опаковка се сравни с тази в 7 държави в ЕС, тя практически е ниска, но не и за българските пациенти, чиито доходи са многократно по-ниски от тези на живеещите в страните, с които се реферираме”, обясни Константинов. Той допълни, че в момента има лекарства, които на свободна продажба струват по-евтино, отколкото ако минават през здравната каса.

„Аптеките могат да договарят отстъпки, докато здравната каса беше задължена да купува медикаментите по цени на Позитивния лекарствен списък. Едва в края на миналата година се даде възможност на НЗОК да договаря по-ниски цени срещу по-големи количества”, разясни министърът и предложи да се изчака, преди да се правят нови промени в наредбата за ценообразуване.

Междувременно стана ясно, че Стефан Константинов е свикал извънредно събрание на Надзорния съвет на НЗОК, което ще се проведе днес. Целта е да се даде мандат на подуправителя на касата Марияна Василева да ръководи институцията до назначаването на нов управител, пише монитор.бг.

Последвайте канала на

2938 14

Свързани новини

Коментари 14

Добави коментар
:)

2012.02.27 | 12:09

14
Смешковци, искате да ги махате тези, ама от форумите не става.........
УБИЙЦИ !!!

2012.02.27 | 12:09

13
Турбохалер - 60 дози - цена 103 лв. в България ( с кл.пътека и рецепта ), Турбохалер - 200 дози СТРУВА 7,15 € в Испания ( 2,15 € за 60 дози ) - без рецепта !!!

2012.02.27 | 12:07

12
Защо им са раковоболни ,разболяли са се при Станишев и сега той да си ги лекува .На тях им трябват здрави тъпи работяги, които да оцелеят с 300-400лв. заплата , да си отгледат децата и да бачкат до гроб, защото Брюксел така каза !И и още да си садят картофите и да викат ГЕРБ-РЗС "вечна дружба" или " в името на бойко цецо и симчо амин"
gjhgj

2012.02.26 | 09:58

1
Дано и те да се разболеят от рак та да видят какво е!
ace of spades

2012.02.27 | 00:43

11
ти хубаво им пожелаваш рак ама те могат да си позволят да се излекуват...
agabaga

2012.02.26 | 21:42

10
Много е просто Мента Стоянова - разменяш ДДС-тата на хазарта и лекарствата.
BG

2012.02.26 | 21:42

9
НЕЩАТА СА ТОТАЛНО ИСТАРВАНИ В БЪЛГАРИЯ.ПРЕХФЪРЛЯТ СИ ТОПКАТА ЕДИН НА ДРУГ И ХИЧ НЕ ИМ ПУКА ЭА НАРОДА.ТЕЗИ ДЕРИБЕИ КОИТО ТОЛКОВА ГОДИНИ САМО РУШАТ- НА ТАКА НАРЕЧЕНИЯ ''НАРОДЕН СЪД''И НЕ В ПАНДЕЛАТА,А С КИРКИТЕ И ЛОПАТИТЕ В БЕЛЕНЕ.
Gnomit

2012.02.26 | 21:42

8
se nqma pari a poluchavat bonusi.. akcizi danaci a pari vse nqma.. za bolshinstvoto ot hora da zemat % ot akciza na cigarite (prosto za primer) i da mahnat na vsichkite lekarstwa dds to ako 1 chovek ne moje da si zeme lekarstwa ot purwa nujda v europa 21 vek... to na kade otiwame moje bi..
Ivan P.

2012.02.26 | 21:41

7
Човека трябва да събира по1 000 000 000 BGN на месец. Парите се осигуряват по всякакъв начин, това е истината!
romel

2012.02.26 | 21:41

6
tezi zaslujavat smart
чук

2012.02.26 | 21:41

5
ЗАЩО ПРОСТО НЕ НАПРАВИТЕ ФИКСИРАНИ ЦЕНИ НА ЛЕКАРСТВАТА. В ГЕРМАНИЯ ПРЕЗ ПЪРВОТО ПОЛУГОДИЕ НА 2010, ГРАЖДАНИТЕ СПЕСТИХА 1,5 МЛРД. ЕВРО ОТ ЛЕКАРСТВА.......ИЛИ ТОВА Е В РАЗРЕЗ СЪС КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПОЛИТИКА НА КУРВАТА БОРИСОВ ДА ДУХА НА МОНОПОЛИСИТЕ?

Добави коментар

Водещи новини