Проф. Радослав Гайдарски: Парите за здраве в България били малко и не се разходвали правилно

  • 02 ноември 2018 08:45

  • 715
  • 2
Проф. Радослав Гайдарски: Парите за здраве в България били малко и не се разходвали правилно
©

Парите за здравеопазване са изключително малко. Нека не се говори, че много пари наляхме, ама те изчезват. Това коментира проф. Радослав Гайдарски в ефира на  Bulgaria ON AIR.

Парите за здравеопазване у нас ще бъдат увеличени с близо 500 млн. лева, но проф. Гайдарски уточни, че на глава от населението дори Македония, Албания и Босна и Херцеговина отделят повече средства за здраве. 

Той подчерта, че финансирането на здравеопазването ни е най-ниско спрямо страните от Европейския съюз. По думите му болният въпрос е как се разпределят парите. "Не се разходват правилно. Всеки директор прави обществена поръчка и може да закупи даден продукт на цената, която той успее да спазари. Такова нещо в света няма. Принципалът е министърът, той трябва да следи за разходването на тези пари", обясни проф. Гайдарски.

"Как може един директор да е милионер, а болницата да е фалирана?", запита гостът.

Проф. Гайдарски коментира и предложенията на министър Кирил АнаниевКирил АнаниевКирил Ананиев е министър на здравеопазването в третия кабинет на Бойко Борисов. Роден е през за реформа в здравеопазването. "Трябва да се измисли нещо друго. Това не е реформа. Трябва да се въведе жестока дисциплина. Всички държавни и общински болници трябва да бъдат под съответен контрол", обясни той и определи клинични пътеки "ужасни". "Болното здравеопазване се лекува. Най-основното е лошата организация на здравеопазването. Второ - зле финансираната система в България", завърши медикът.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
715 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Мария

2018.11.27 | 21:21

2

ИСТЕНАТА Е ЧЕ ОСВЕН РЕКЕТ ВЪРХУ ПАЦИЕНТИТЕ СЕ ИЗТОЧВАТ ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНИТЕ ФОНДОВЕ,КРАДЕ СЕ ПО СХЕМА.ЛИПСВА АДЕКВАТНА СИСТЕМА ЗА КОНТРОЛ.

Манев

2018.11.02 | 12:01

1
Професоре,това е защото сте "орел,рак и щука" напънете си професорските мозъци и направете смислен реформа.

Добави коментар

Водещи новини