Пет часа отлагат операция на жена с инсулт заради непочистен път

  • 21 февруари 2012 08:11

  • 794
  • 0
Пет часа отлагат операция на жена с инсулт заради непочистен път
©

С повече от 5 часа се забави вчера спасителната акция за транспортирането на жена от отдалечена махала на благоевградското село Бистрица, до която може да се стигне само с високопроходима техника заради непочистения път и пресечения труднопроходим терен, пише в. Струма.

Около 12 часа на обяд съседи открили неподвижна в къщата й в махала Милово над с. Бистрица 85-годишната Веселинка Кривулска, която от години живее сама и не искала да се премести при дъщеря си Елка и зет си Иван Иванов в Благоевград.

Диша, но не реагира на нищо, не знаем какво й е, вероятно е получила инсулт, обясниха двамата пред репортер на в. “Струма”. Те се обърнали за помощ към кмета на съседното на Бистрица село Хърсово Иван Николов, с когото се срещнали на разклона над механа “Воденицата” край Благоевград. Помолихме го да помогне, защото с колата не можахме да се изкачим до махалата и се върнахме. В 13.30 ч. се обадих на телефон 112, оттам ме препратиха на Спешна помощ, откъдето обещаха автомобил, но вече е 14.30 ч., а от него няма и следа, ядосваше се кметът.

Впоследствие пак позвънил и му обяснили, че нямат джип 4Х4, с който да стигнат до отдалечената махала. Звънели на Гражданска защита, откъдето отговорили горе-долу същото. Нещата се повторили и с обаждането до пожарната. Накрая Николов се сетил да се обади на шефа на Планинската спасителна служба Красимир Томанов. Човекът бе в Банско, но веднага се разпореди неговите момчета да се отзоват с джип или с моторна шейна, ако трябва, обясни кметът на Хърсово.

Малко преди 15 часа на разклона пристигна линейка с фелдшер Радонова, която като разбра, къде трябва да се изкачи, искрено се изплаши и в първия момент бе категорична, че няма да си рискува живота, както го направила десетина дни по-рано в среднощна спасителна акция в село Горно Церово, при горе-долу идентичен случай. Тогава едва не се обърнахме в едно дере, още съм болна и с температура, нищо, че ходя на работа, обясни притеснено тя. Около 15.30 ч. пристигна и втора линейка, в която бе завеждащият на спешен център д-р Калин Георгиев, който обеща, че ако планинските спасители осигурят придвижването, лекарите ще си свършат работата.

Спасителите пристигнаха почти по същото време и след кратка консултация с кмета и роднините на пострадалата жена се върнаха за джип, с който възнамеряваха да се изкачат докъдето могат, а ако не успеят да стигнат до къщата, да продължат пеша с носилка. До редакционното приключване на броя спасителната акция не бе приключила. Кметът на Хърсово Иван Николов се възмути, че при 36 махали, които се числят към с. Бистрица и 16 към неговото Хърсово, Спешният център, Пожарната и Гражданска защита в Благоевград нямат високопроходим специализиран автомобил. Трябва да измрем ли, за да се сетят, че е нужен, ядосваше се той. От 16 години съм кмет и винаги ходя с една чанта с лекарства и апарат за кръвно.

Как я мислят управниците да обединяват кметства, кой ще се грижи за тези хора, недоволстваше наместникът на Хърсово от предстоящото административно преструктуриране.

Последвайте канала на

Novini.bg
794 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини