Законопроектът за хората с увреждания бе гласуван единодушно в Здравната комисия (видео)

  • 24 октомври 2018 15:33

  • 3830
  • 2
Законопроектът за хората с увреждания бе гласуван единодушно в Здравната комисия (видео)
© Pixabay

Комисията по здравеопазването в парламента единодушно гласува законопроекта за хората с увреждания. Самият законопроект беше представен от зам.-министъра на труда и социална политика Султанка Петрова, предаде репортер на Novini.bg.

От своя страна председателят на комисията д-р Дариткова обясни, че проектът е добре структуриран, ясен и е съобразен с международните стандарти в тази сфера. Тя подчерта също така, че е изключително важно регламентирането и приемането на Националната програма за ранна диагностика за генетични заболявания.

На срещата присъстваше и представител на омбудсмана, който засвидетелства подкрепата си и заяви, че това е стъпка напред за решаването на проблемите на хората с увреждания, но все още има неща за решаване.

Майките на деца с увреждания бяха категорични, че не искат социални помощи, а вместо това хората с увреждания да влязат в сферата на заетостта. За целта е необходимо да се реформират комисиите за ТЕЛК, които да започнат да оценяват индивидуалната трудоспособност на всеки един.

Те се надяват също така специализирания орган, който ще бъде създаден, да координира всички политики в тази сфера. Това е само един от законите, с който се започват реформи, за да бъдат решени проблемите на хората с увреждания и да им бъде осигурен достоен живот.

Последвайте канала на

Владимир Василев
3830 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Българин

2018.10.24 | 17:26

2
"...да се реформират комисиите за ТЕЛК, които да започнат да оценяват индивидуалната трудоспособност на всеки един." - е нали досега оценяваха нетрудиспособноста на хората с увреждания. Ако инвалид е нетрудоспособен 80%, значи е трудоспособен 20%. Е гаси и реформата!

2018.10.24 | 16:55

1
Седесарската власт е готова дупе да даде за да се спаси.

Добави коментар

Водещи новини