Онколог: НЗОК е създадена така, че да може да бъде източвана

  • 10 октомври 2018 17:59

  • 1748
  • 1
Онколог: НЗОК е създадена така, че да може да бъде източвана
©

Чувам много истории от хората. Ако тезите на прокуратурата са верни, то тези хора трябва да са един съвременен д-р Менгеле.

Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ проф. Елена Александрова, началник отделение по мамология и реконструктивна хирургия в СБАЛ по онкология, гр. София. Тя коментира темата за проблемите в здравеопазването и проверките на прокуратурата в онкологични болници. "Положително е, че имаме такъв ръководител на НЗОК като д-р Дечев. Такъв ръководител бе и бившият министър Николай Петров. Той тръгна да променя нещата и много бързо му намериха цаката, за да го махнат. Новият министър, който е от доста време във властта, също иска да промени нещата. Парадигмата не работи в здравеопазването. Националният онкологичен център е мачкан и притискан. Най-вероятно искат да го фалират, нямам представа. Няма какво да се лъжем - здравната каса е създадена така, че да може да бъде източвана. Не мога да си обясня кой разреши да се създадат толкова частни онколочни болници в България. В момента мога да кажа, че в България има повече онкологични болници отколкото в Италия. Трябва да има частни болници и лечение, но държавата трябва да спре наливането на парите на хората в частните болници. Щом си частна болница, ще си търсиш частни пациенти и частни пари. Друг проблем в онкологията е, че не се дават пари за превенция. Ние трябва да даваме пари за скрининг и профилактични прегледи, а не после за химиотерапия. Силата на онкологията е в предния фронт и профилактиката", категорична беше проф. Александрова.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1748 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ана

2018.10.11 | 15:21

1
Една умна жена ,учен, която говори точни неща!Само че има ли.кой да я чуе?Откриване на частни онкологични. болници и химиотерапии които да събират пари от здравната каса е престъпление спрямо онкоболните,защото лечението на тези пациенти не подлежи на никакви правила!

Добави коментар

Водещи новини