Проф. Генчо Начев: Трябва да има реално остойностяване на медицинските услуги

  • 28 септември 2018 08:42

  • 2583
  • 2
Проф. Генчо Начев: Трябва да има реално остойностяване на медицинските услуги
© Нова телевизия

Никой не може да каже и да докаже много или малко са парите за здраве в момента. За да стане това, трябва да има реално остойностяване на медицинските услуги, каквото в момента няма. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия директорът на УМБАЛ "Света Екатерина" проф. Генчо Начев по повод вариантите, предложени от здравното министерство, за въвеждане на допълнително здравно осигуряване.

Реформата трябва да започне, след като бъде направено такова остойностяване. Тогава ще знаем каква е реалността. На базата на тази реалност и знаейки какви са възможности на гражданите, на държавата, ще знаем какво да направим на базата на факти. Сега знаем какво плаща Касата, което в много случаи е под себестойността на тази услуга, заяви проф. Начев.

Хубаво е да се питат и застрахователите имат ли готовност да поемат този ангажимент към обществото, добави той.

По думите му, не трябва да бъркаме парите за здравеопазване с качеството. В България никой не прави контрол на качеството. Контролът на качеството е обект на съсловието. То трябва да каже къде лечението е извършено адекватно и къде не, и да посочи мерките, които трябва да се вземат, заяви проф. Генчо Начев.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2583 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Банкерите в банката, а не в болницата

2018.09.28 | 09:24

2
Трябва да се разделите на лекари и търгаши и касата да плаща само на лекарите!
Stamat

2018.09.28 | 09:22

1
Кой гарантира, че както за гражданска отговорност, застрахователите няма да вдигат когато и както си искат застрахователната премия за здравно осигуряване?Причини бол ще намерят и пак както за парното, водата и ел. енергия ще дерат кожи!

Добави коментар

Водещи новини