Кардиолог: В момента не пациенът, а парите са акцент в нашето здравеопазване

  • 13 септември 2018 08:41

  • 6158
  • 0
Кардиолог: В момента не пациенът, а парите са акцент в нашето здравеопазване
© Кадър: Нова телевизия

В момента не пациенът, а парите са акцент в нашето здравеопазване. Подобно нещо трябва да се промени. Трябва да се затворят течовете и да има повече пари в здравеопазването, тъй като сега най-ощетени са социално слабите. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия проф. Иво Петров, консултант по кардиология.

Трябва фонд, който да въвежда новите методики. В момента плаща пациентът, което не е правилно. Българинът като пациент доплаща най-много за лечение. Това трябва да се премахне, заяви той и добави, че НЗОК и допълнителното здравно осигуряване са тези, които трябва да покрият разходите.

,,Защо в България има толкова много болници, а повечето излизат да се лекуват в чужбина? Защото тези болници са неефикасни. Има нужда от редуциране на тези болници и да се повиши ефикасността. Трябват съвременни модели, както е в Европа’’, посочи още Петров.

,,Застрахователя е нещо различно от осигурителя. Това са два модела, при което липсва договаряне със съсловни организации. Когато фонда го оставяме да решава какво да прави - това е притеснителното’’, обясни по темата председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

,,Трябва да се разбере какво правим с онколекарствата, със скъпото лечение. Затова доплащането трябва да е регламентирано, сега е нерегламентирано. Моделът трябва да е такъв, за да е в услуга на обществото’’, каза той.

,,Проблемът не е в пътеките, а в онколечението и плащането на пациентите в чужбина.
Преди да правим промени по приходите, трябва контролът да се повиши’’, завърши Иван Маджаров.

Последвайте канала на

Владимир Василев
6158 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини